Evenimente Înapoi

Valentin și Roxana Gheorghiu, pe scena Sălii Radio

Publicat: vineri, 24 Martie 2017 , ora 14.04
Maestrul Valentin Gheorghiu revine pe scena Sălii Radio marți, 28 martie a.c, ora 19.00, într-un recital de excepție alături de soția sa, pianista Roxana Gheorghiu. În program patru compoziții de Schubert: Fantezia în fa minor, op. 103, Grand Rondeau în la major, op. 107, Rondo în re major, op. 138 și Vals în la bemol major, op. 9, alături de suita Ma mère l'Oye de M. Ravel și Suita pentru două piane în do minor, op. 17, de S. Rachmaninov.

Valentin Gheorghiu s-a remarcat ca excepțional pianist și compozitor, colaborând cu nume importante ale vieții muzicale, alături de care a evoluat în Austria, Franța, Germania, Statele Unite, Elveția, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania, Japonia etc. A fost distins cu numeroase premii obținute în competiții internaționale dedicate pianului. În prezent este membru al juriului în concursurile P. I. Ceaikovski, Van Cliburn, Fr. Chopin, A. Rubinstein, L. van Beethoven, R. Schumann, J. S. Bach. De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obținut Mențiunea I în cadrul Premiilor George Enescu (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Națională de Muzică din București, cât și Universitatea de Arte George Enescu din Iași i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Cu o activitate muzicală care denotă o atentă preocupare nu doar pentru latura concertistică, ci și pentru cea a muzicii de cameră, Roxana Gheorghiu s-a format la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a urmat studii universitare și de masterat cu pianistul Gabriel Amiraș, desăvârșindu-și formarea artistică la Weimar. A efectuat turnee în Italia, Luxembourg, Ungaria, Polonia, Spania, Rusia, Grecia ș.a, a obținut titlul de doctor în muzică și este cadru didactic al Universității Naționale de Muzică din București.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.



Valentin Gheorghiu

Un artist complex ce marchează viața muzicală din ultimele decenii, Valentin Gheorghiu s-a remarcat ca un excepțional pianist și compozitor. A colaborat cu nume de rezonanță ale vieții muzicale pășind pe importante scene din Austria, Franța, Germania, Statele Unite ale Americii, Elveția, Italia, Marea Britanie, Suedia, Ungaria, Polonia, Norvegia, Canada, Spania, Israel, Japonia, și alături de o prodigioasă activitate solistică marcată de recitaluri și concerte, Valentin Gheorghiu se dedică și muzicii de cameră. A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre acestea editate de case de discuri din țară sau străinătate.

De-a lungul timpului Valentin Gheorghiu a obținut Mențiunea I în cadrul Premiilor George Enescu (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Națională de Muzică din București cât și Universitatea de Arte George Enescu din Iași i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

A mai fost distins cu numeroase premii obținute în competiții internaționale dedicate pianului, în prezent făcând parte din juriile concursurilor P. I. Ceaikovski, Van Cliburn, Fr. Chopin, A. Rubinstein, L. van Beethoven, R. Schumann, J. S. Bach.


Roxana Gheorghiu

Cu o activitate artistică ce relevă o atentă preocupare nu doar pentru latura concertistică, ci și pentru cea a muzicii de cameră, Roxana Gheorghiu s-a format la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a urmat studii universitare și de masterat cu pianistul Gabriel Amiraș, desăvârșindu-și formarea artistică la Weimar.

Activitatea sa artistică a fost răsplătită cu o Diplomă conferită de Filarmonica din Ploiești și Premiul Concursului "Dinu Lipatti".

Roxana Gheorghiu a colaborat cu instituțiile de artă din țară, iar alături de soțul său, maestrul Valentin Gheorghiu, a repurtat numeroase succese. Discografia sa cuprinde, printre altele, un disc înregistrat sub bagheta maestrului Vlad Conta.

Roxana Gheorghiu a efectuat turnee în Italia, Luxembourg, Ungaria, Polonia, Spania, Rusia, Grecia ș.a, a obținut titlul de doctor în muzică și este cadru didactic al Universității Naționale de Muzică din București.