Se întâmplă la Radio România Înapoi

Valentin Doni, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: marți, 6 Iunie 2017 , ora 14.10
Miercuri, 7 iunie 2017, ora 19:00, dirijorul basarabean Valentin Doni se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, într-un concert care îl are ca invitat pe tânărul pianist de origine română Nicolas Bourdoncle. Programul serii va debuta cu Concertul nr. 4 în sol major pentru pian și orchestră, op. 58 de L. Van Beethoven, va continua cu o piesă compusă de Valentin Doni - Muzică pentru corzi, pian și timpane, și se va încheia cu Simfonia nr. 1 în re major, op. 25 - Clasica, de Prokofiev.

Valentin Doni a fost, până în 2004, director artistic și prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale din Republica Moldova. A realizat turnee în Europa și Asia, în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiție, colaborând cu numeroși soliști instrumentiști de renume internațional. În prezent, Valentin Doni este dirijor permanent al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

Cu dublă origine, română-franceză, tânărul pianist Nicolas Bourdoncle este licențiat, în 2015 - distincție de onoare, al Conservatorului Național Superior de Muzică de la Paris, unde a studiat cu Roger Muraro. A susținut recitaluri solo și concerte alături de orchestre din Franța, Germania, Spania, Italia, Slovenia, Croația, Albania, Grecia, România, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Armenia, Vietnam, Brazilia și Mexic.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletelesunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Valentin Doni - a urmat cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chișinău (1973 - 1978), la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman și la cea de compoziție a profesorului Pavel Rivilis. Între 1990 și 1992 urmează un stagiu de perfecționare în România, cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între 1992 și 1993 s-a perfecționat la Conservatorul Național Regional din Rueil, Malmaison (Franța), cu prof. Jean-Sebastien Bereau. A mai beneficiat de stagii de perfecționare, în anul 2000, la Academia de Muzică din Lyon și la Filarmonica din Lille (Franța).

Valentin Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică populară Folclor a companiei de stat Teleradio - Moldova (1986 ‑1989). Între 1990 și 1992 a funcționat la Ministerul Culturii din Republica Moldova, în cadrul departamentului de colaborare cu uniunile de creație.

Din 1991 este dirijor permanent, iar din 1988 până în 2004 deține funcția de director artistic și prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale din Republica Moldova. A întreprins turnee în multe țări din Europa și Asia, în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiție, colaborând cu numeroși soliști instrumentiști de renume mondial.

În anul 1999, Președinția Republicii Moldova i-a conferit titlul de Maestru în artă, iar în 2002, Guvernul Francez îi conferă titlul de Cavaler al Ordinului în Arte și Litere. În prezent, Valentin Doni este dirijor permanent al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

Nicolas Bourdoncle - născut în 1998 în Aix-en-Provence, a început studiul pianului cu tatăl său, Michel Bourdoncle, urmând apoi cursurile Conservatorului Pierre Barbizet din Marsilia, unde a fost student la clasa profesorului Erik Berchot. A urmat cursuri de Masterclass cu Bernard Flavigny, Daniel Wayenberg, Dominique Merlet, Carlos Roqué Alsina, Dang Thai Son, Nelson Goerner, Frédéric Aguessy, Michel Bourdoncle, Jean-Marc Luisada, Bernard d'Accolé, Konstantin Lifshitz și Vladimir Viardo.

Debutul său solistic a fost la vârsta de 10 ani, în compania Filarmonicii din Odessa, alături de care a interpretat concerte în Chișinău și Tiraspol. În 2012 a fost laureat al Concursului Internațional de la Hanoi, Vietnam. Este licențiat, în 2015 - distincție de onoare, al Conservatorului Național Superior de Muzică de la Paris, unde a studiat cu Roger Muraro.

Are la activ numeroase recitaluri solo și concerte alături de orchestre din Franța, Germania, Spania, Italia, Slovenia, Croația, Albania, Grecia, România, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Armenia, Vietnam, Brazilia și Mexic.