ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Uniunea Creatorilor de Emisiuni Radiofonice solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care anulează taxa radio-tv

Bookmark and Share
Publicat: joi, 3 Noiembrie 2016 , ora 10.17

Uniunea Creatorilor de Emisiuni Radiofonice (UNCER) solicită președintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă,  să nu promulge legea care anulează taxa radio-tv.

În document se menționează că acest act normative aduce grave prejudicii autonomiei și independenței editoriale ale Radioului și Televiziunii publice.

Totodată, organizația subliniază că prin eliminarea taxei radio-tv și finanțarea integrală de la bugetul de stat se elimină legătura directă între publicul beneficiar și cele două instituții media și că există un pericol real ca cele două servicii publice să devină societăți guvernamentale, lipsite de autonomie, independență și de credibilitate în exercitarea misiunii lor publice.

Uniunea Creatorilor de Emisiuni Radiofonice (UNCER) se adresează Dumneavoastră, în calitate de garant al respectării Constituției, cu solicitarea de a nu promulga legea care anulează taxa radio-tv. Această lege aduce grave prejudicii autonomiei și independenței editoriale ale Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, fiind în detrimentul cetățenilor, democrației și a misiunii publice asumate.

Prin întreaga lor activitate, media publice trebuie să asigure pluralismul, libera exprimare a ideilor și opiniilor, libera comunicare a informațiilor, precum și informarea corectă a opiniei publice. Din această perspectivă, autonomia și independența editorială ale serviciilor publice de radio și televiziune trebuie garantate prin lege și ocrotite de orice ingerințe ale autorităților publice, precum și de influențele oricăror partide, formațiuni social-politice, sindicale, organisme comerciale și economice sau grupuri de presiune.

Prin eliminarea taxei radio-tv și finanțarea integrală de la bugetul de stat se elimină legătura directă între publicul beneficiar și Radio România/TVR. Atenționăm asupra pericolului real ca cele două servicii publice să devină societăți guvernamentale, lipsite de autonomie, independență și de credibilitate în exercitarea misiunii lor publice, precum și în susținerea unei societăți unite și democratice.

Ca realizatori de emisiuni, preocupați de a ne îndeplini misiunea cu devotament și profesionalism, suntem profund îngrijorați de consecințele unei astfel de legi, prin care există riscul subordonării media publice și exercitarea controlului politic asupra deciziilor editoriale.

Ca urmare a celor argumentate, dar și cu speranța recunoașterii profesionalismului jurnalistic extercitat cu bună-credință, în slujba cetățenilor, vă solicităm să nu promulgați această lege.

Consiliul Director
UNCER