Evenimentele săptămânii Înapoi

Un dirijor român pe scena Filarmonicii din Köln

Publicat: marți, 12 Decembrie 2017 , ora 12.21

Un tânăr, dar deja renumit maestru al baghetei, Cristian Măcelaru a câștigat în 2014 Concursul Internațional de dirijat "Georg Solti", a condus mai multe orchestre de peste ocean, dar și din Europa, a fost recent numit director muzical al Festivalului de muzică contemporană "Cabrillo", cel mai mare eveniment din SUA dedicat muzicii noi pentru orchestră.

Anul acesta, Cristian Măcelaru a debutat la pupitrul unor mari orchestre europene, înlocuind în ultimul moment nume dintre cele mai importante. Este și cazul pentru concertele pe care le susține în 14, 15 și 16 decembrie, de la Koln, în care îl înlocuiește pe Alan Gilbert, directorul muzical al celei mai bine cotate orchestre americane, cea a Filarmonicii din New York. Cristian Măcelaru și-a anulat cele două concerte pe care urma să le susțină la București, în 13 și 15 decembrie, alături de Orchestra Națională Radio, pentru a conduce Orchestra Radiodifuziunii din Koln. 

Programul pe care Cristian Măcelaru ni-l propune pentru seara de vineri, 15 decembrie 2017, include Poemul simfonic "Lacul fermecat" de Anatoli Liadov, compozitor, dirijor, dar și un mare pedagog rus, el a trăit în perioada 1855-1914, a fost profesor de compoziție la Conservatorul din Sankt Petersburg și printre studenții săi se numără Serghei Prokofiev, Nikolai Miaskovski, Mihail Gnesin, Lazar Saminski sau Boris Asafiev.

Veți putea asculta apoi Concertul nr.20 KV 466 în re minor pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Solist va fi Rudolf Buchbinder, pianist austriac al generațiilor de după cel de-al doilea război mondial; el s-a născut în 1946, iubește în special muzica clasică și a înregistrat pentru casa de discuri Teldec, operele complete pentru pian ale lui Joseph Haydn, toate creațiie lui Wolfgang Amadeus Mozart, de asemenea integrala Sonatelor și a Variațiunilor de Ludwig van Beethoven.

În partea a doua a concertului pe care postul Radio România Muzical îl va transmite în direct, Cristian Macelaru și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Köln vor interpreta Simfonia a IV-a op.36 în fa minor de Piotr Ilici Ceaikovski, o capodoperă a spiritului creativ rus, o lucrare programatică, cu subtitlul "Soarta".

Cristian Măcelaru, în direct de la Koln, vineri, 15 decembrie, de la ora 21.00. 

Laura Ana Mânzat