Recomandări Înapoi

Ultimul concert din a V-a ediție a Festivalului 'Vară magică'

Publicat: vineri, 28 Aprilie 2017 , ora 13.26

Reunită pentru prima dată în anul 2015, selecționata națională care cuprinde cei mai valoroși muzicieni din România și Republica Moldova s-a întâlnit sub cupola Ateneului Român, în 24 august 2016 - ultima seară a Festivalului "Vară magică", ediția a V-a.

Orchestra de Tineret România - Moldova a evoluat sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, avându-i soliști, tată și fiu, pe Marin și Ștefan Cazacu. Cu lucrări de Enescu, Ceaikovski și Prokofiev, Orchestra de Tineret România - Moldova au ridicat sala în picioare, reiterând succescul din 24 august 2014, două zile mai târziu, la Festivalul Internațional al Orchestrelor de Tineret de la Berlin.

După o atentă și subtilă creionare a muzicii enesciene din Suita I în do major, cei aflați în sală au asistat la un frumos schimb de generații; o predare de ștafetă de la tată la fiu. Marin Cazacu a oferit o emoționantă interpretare a ariei lui Lenski din opera "Evgheni Onghin" într-o versiune pentru violoncel și orchestră, în timp ce Ștefan Cazacu a adus pe scenă exuberanță, carismă, ușurință și o mare plăcere de a cânta a unui alt opus de Ceaikovski - Variațiunile op.33 pe o temă rococo.

În 24 august 2016, s-a mai auzit și Suita op. 64 "Romeo și Julieta" de Serghei Prokofiev. Dramatism și o gamă largă de culori au conferit acestui opus tinerii muzicieni sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, versiunea lor stârnind ropote de aplauze și aprecieri entuziaste: "Cu o orchestră de tineri este și mai frumos să creezi și sunt impresionat, de-a dreptul, de ceea ce au putut realiza în această seară. Maestrul Mandeal este un vrăjitor prin ceea ce a putut crea prin acești tineri. Marea muzică asta înseamnă - să te dărui, să fii atent la fiecare detaliu, să-l cultivi și, mai ales, să urmărești dramaturgia muzicală care există în fiecare dintre lucrări." - a exclamat în finalul serii violoncelistul Marin Cazacu.

Marți, 2 mai 2017, de la ora 19.30, la Concertele Radio România Muzical veți asculta ultimul concert din a V-a ediție a Festivalului "Vară magică".

Jeanine Costache