Evenimente Înapoi

Turneul Pianul Călător ajunge la Deva, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe

Publicat: luni, 10 Aprilie 2017 , ora 10.28

Turneul Pianul Călător, ediția a VII-a, are loc în perioada 5 aprilie - 4 mai 2017, valsul fiind irezistibila propunere muzicală a pianistului Horia Mihail, care realizează acest turneu însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România.

La Chișinău, Iași și Piatra Neamț, primele localități de pe traseu, Horia Mihail a fost primit cu multă căldură și entuziasm.

"Parcă am fost la biserică, cu așa stare am plecat. De liniște și pace." "Ce muzică frumoasă, ce pianist extraordinar. A fost atât de frumos încât aș fi dorit să nu se mai termine." "Valsul chiar este irezistibil, mai ales cântat așa. Nu este vorba despre dans, ci despre o muzică care merge la suflet", au spus spectatorii.

Horia Mihail interpretează în acest turneu adevărate bijuterii muzicale ale unor compozitori precum Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel, Debussy:

"Sunt toate piese noi pentru mine, nu le-am mai cântat, le-am învățat acum, pentru acest turneu. Ideea îmi aparține și am fost inspirat de un alt pianist pe care l-am auzit cu mulți ani în urmă cântând un astfel de program. Văd că are succes și mă bucur. Mai văd că de la an la an, publicul întinerește, ceea ce dovedește că aceste povești muzicale ajung unde trebuie", declară pianistul.

Este deja binecunoscută povestea acestui turneu desfășurat cu scopul de a aduce bucurie melomanilor, dar având și obiectivul generos de a dărui unui oraș un pian de concert cu drept de folosință pentru următorii ani. In urma celui de-al șaptelea turneu, Pianul Călător va rămâne la Caracal, oraș care a găzduit în frumoasa sa sală de teatru mai multe spectacole ale turneelor organizate de Radio România, publicul umplând-o de fiecare dată și răsplatind artiștii cu multe aplauze, ceea ce arată apetența sa pentru muzica de calitate. Din momentul în care Pianul Călător va fi încredințat comunității spre folosință pe o durată determinată, alte evenimente muzicale de marcă vor fi posibile în oraș.

La Tulcea, Roman, Deva și Alba Iulia pianistul se va reîntâlni și cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013, 2014, 2015 si 2016. Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.

Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo.


ITINERAR:

5 Aprilie - Chișinău - Muzeul de Artă

6 Aprilie - Iași - Aula BCU

7 Aprilie - Piatra Neamț - Liceul de Artă

8 Aprilie - Roman - Casa de Cultură

11 Aprilie - Deva - Sala Pro Arte

12 Aprilie - Alba Iulia - Casa de cultură

13 Aprilie - Sfântu Gheorghe - Centrul de Cultură Arcuș

19 Aprilie - București - Sala Radio

21 Aprilie - Tulcea - Teatrul Jean Bart

24 Aprilie - Buzău - Teatrul George Ciprian

25 Aprilie - Târgoviște - Muzeul Național de Istorie

26 Aprilie - Slatina - Centrul Cultural Eugen Ionescu

27 Aprilie - Caracal - Teatrul Național

28 Aprilie - Pitești - Centrul Multifuncțional

3 Mai - Brașov - Sala Patria

4 Mai - Bistrița - Sinagoga

Un eveniment Radio România