Evenimente Înapoi

Transylvanian International Piano Competition, ediția I, Brașov

Publicat: luni, 10 Iulie 2017 , ora 15.42

Cea dintâi ediție a concursului "Transylvanian International Piano Competition" se va desfășura la Brașov între 13 - 16 iulie 2017. Acesta este primul concurs de pian organizat la Brașov după mai bine de 25 de ani. Vor participa 60 de concurenți cu vârste cuprinse între 7 - 28 de ani, din 16 țări - elevi și studenți ale unora dintre cele mai bune școli și universități de muzică din lume.

Vă invităm la toate audițiile și concertele susținute în cadrul concursului care vor avea loc la Sala Patria din Brașov. Intrarea este gratuită la toate evenimentele suținute în cadrul concursului.

Programul evenimentelor este următorul :
13 iulie, ora 20:00 - Recital de pian la 4 mâini și două piane, oferit de Corina Ibănescu și Ioan-Dragoș Dimitriu, cu o piesă în audiție absolută dedicată celor doi pianiști de către compozitorul brașovean Petre-Marcel Vârlan

15 iulie, ora 20:00 - Recital oferit de Valentin Mureșan (pian) și Duo Dzomba-Dimitriu (Marko Dzomba - saxofon și Ioan-Dragoș Dimitriu - pian)

16 iulie, ora 20:00 - Gala Laureaților - eveniment în cadrul căruia câștigătorii categoriei D "Young Artists" vor interpreta piese alese de juriu și li se vor înmâna premiile alături de sponsori.

Audițiile din cadrul concursului se vor desfășura după programul următor :
13 iulie, între orele 9 - 13, categoria A, elevi între 7 - 11 ani,
între orele 15 - 19, categoria B, elevi între 12 - 15 ani

14 iulie, între orele 9 - 13 și 15 - 18 - audițiile categoriei C, elevi între 16 - 18 ani
La ora 19:00
- Gala laureaților categoriilor A, B și C

15 iulie, între orele 9 - 13 și 14 - 19 - audițiile categoriei D "Young Artists" - Etapa I
16 iulie, între orele 9 - 19 - audițiile categoriei D "Young Artists" - Etapa a II-a

Succesul la nivel internațional al evenimentului este reprezentat de numărul mare de concurenți înscriși, precum și de numeroșii parteneri interesați să susțină și să promoveze acest eveniment.

Îi menționăm aici ca sponsori pe Bit Software, Selgros, Kronospan, Villa Prato și Restaurantul Prato, Hotelul Bella Muzica, Cramele Hallewood și PetrolGP. Ca parteneri ni s-au alăturat Primăria Municipiului Brașov, Clubul Rotary, Radio România Muzical, Filarmonica Brașov, Filarmonica George Enescu din București, Clubul Rossignol, Institutul Cultural Român, Institutul Muzical și Cultural Daniele Lobefaro din Italia, Attire Club, Liceul Vocațional de Muzică "Tudor Ciortea" Brașov, Showroom Cafe, Forumul German și Luado - chocolate.

Transylvanian International Piano Competition, membru al fundației internaționale Alink-Argerich, își propune să creeze un nou centru de excelență muzicală la Brașov, dar și să implementeze un concept inovativ pentru concursurile de pian, susținându-i pe câștigători într-un mod activ și după terminarea evenimentului.

Ioan-Dragoș Dimitriu, un bine cunoscut pianist de către iubitorii muzicii clasice, directorul atistic al acestui concurs, ne-a împărtășit motivul pentru care a pus bazele acestui proiect: "Am participat de-a lungul anilor la multe concursuri de pian, în calitate de concurent sau de ascultător. M-a frapat faptul că există foarte mulți câștigători de premii, pianiști valoroși dealtfel, despre care nu se mai aude nimic după un anumit timp. De aceea am creat acest concurs prin care dorim să îi ajutăm pe cei mai valoroși pianiști care se vor prezenta în concurs să încerce cu ajutorul nostru să pornească o carieră muzicală. Câștigătorii vor beneficia de ajutor profesionist în promovarea lor ca artiști, vor fi incluși într-un circuit de concerte internațional și vor fi puși în legătură cu personalități ale scenei muzicale clasice care îi pot sprijini pe viitor. Aducem la Brașov, în juriul concursului, pedagogi și pianiști renumiți precum: Stefan Arnold (profesor Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena și Universitatea "Hanns Eisler"Berlin), Corina Ibănescu (pianistă și profesoară de pian la Facultatea de Muzică din Brașov), Antoinette van Zabner (profesoară la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena), Pavel Eliashevich (St. Petersburg) și Paola Sorrentino (Bari). "

Evenimentul are și o componentă educațională: prin prezentarea unor tineri artiști valoroși pe scena Sălii Patria, se dorește apropierea generației tinere (dar nu numai) de acest gen de muzică, dar și promovarea Brașovului și a României pe plan cultural internațional, precum și încurajarea schimbului de experiență între artiștii români și cei internaționali.

În data de 16 iulie, etapa a II-a, a categoriei D "Young Artists" și gala vor fi transmise live pe internet pe www.tipnoc.com
Toți cei interesați sunt bineveniți să asculte și să se bucure de muzică împreună cu organizatorii.
Pentru mai multe informații accesați pagina noastră de facebook : www.facebook.com/tipnoc sau pagina web : www.tipnoc.com