Cronici Înapoi

Succes al Orchestrei Române de Tineret în turneul european

Publicat: vineri, 10 Februarie 2017 , ora 13.36

Orchestra Română de Tineret se află până pe 14 februarie într-un turneu extraordinar pentru a marca împlinirea a 50 de ani de carieră, în Elveția și Franța, ai compozitorului Vladimir Cosma. Turneul a debutat joi, 9 februarie, la sala Arena din Geneva, unde artiștii români au avut parte de ovațiile a peste 2500 de spectatori, spune muzicologul Oltea Șerban Pârâu:

"A fost o bucurie să vedem 2500 de oameni umplând Sala Arena din Geneva și ascultând un număr considerabil de artiști aflați pe scenă - Orchestra Română de Tineret, cu 75 de muzicieni, un cor din Geneva care s-a alăturat și soliștii adunați de Vladimir Cosma pentru acest proiect. Aceste teme, foarte cunoscute, ale anilor '70-'80, din filmele pentru care Vladimir Cosma a scris muzică, sunt astăzi prezentate într-o variantă simfonică publicului din zona în care au fost văzute cel mai mult aceste filme."

După succesul de la Geneva, Orchestra Română de Tineret va concerta în Franța, la Lyon și la Lile. Despre programul turneului european, directorul Orchestrei Române de Tineret - Marin Cazacu - spune că acesta cuprinde lucrări din opera compozitorului Vladimir Cosma în aranjamente noi, teme muzicale care au marcat cinematografia franceză a anilor '70, de la Rabbi Jacob la La Boum, Le Grand Blond, l'As des As și Diva sau Realty:

"Am putea spune că a fost un triumf în sensul că publicul elvețian, recunoscut ca un public mai reținut, a aplaudat în picioare la sfârșitul concertului prestația extraordinară a muzicienilor de pe scenă. Pe scenă, în afara orchestrei și a corului, s-au aflat câțiva soliști, muzicieni și din România, și din Franța, la instrumente particulare cum ar fi naiul sau fluierul, țambalul. Am putea spune că a fost o seară românească pe scena Arena din Geneva, cu succes deplin, așa cum merită muzica lui Vladimir Cosma, care a intrat în patrimoniul universal. Sunt concerte… am putea să-l numim un turneu nu numai de promovare a muzicii lui Vladimir Cosma, de promovare chiar și a Orchestrei Române de Tineret în Franța. Faptul că Vladimir Cosma trăiește în memoria francezilor este un lucru care ne bucură foarte tare. De fapt, el aparține acestor două lumi - lumea franceză și lumea românească."

Alături de Orchestra Română de Tineret pe scenele din Franța și Elveția vor mai urca soprana Irina Baianț, țambalistul Marius Preda și violonistul Rafael Butaru, un combo de jazz, un cor mixt și unul de copii.