Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară - 7 aprilie 2015

Publicat: miercuri, 8 Aprilie 2015 , ora 14.37

De curând solistă pe scena Studioului "Mihail Jora", într-un eveniment derulat sub egida Uniunii Europene de Radio, violonista Alexandra Bobeico a revenit pentru a treia oară în Stagiunea de marți seară. 18 ani numără tânăra violonistă, o muziciană care degajă siguranță, ușurință în depășirea pasajelor cu dificultate și, nu în ultimul rând, o mare plăcere de a cânta, de-a se afla pe scena Sălii mici a Ateneului Român:

"Îmi place foarte mult aici pentru că este o atmosferă intimă, este frumos, este o sală care sună bine..."

Singura câștigătoare din România a Concursului "Concertino Praga" a impresionat și în recitalul susținut în 7 aprilie într-un repertoriu care a cuprins alături de câteva piese de Piotr Ilici Ceaikovski și Robert Schumann, Sonata în sol minor de Claude Debussy și Sonata nr.2 op.6 în fa minor de George Enescu, opusuri despre care Alexandra Bobeico a precizat:

"Mi se pare că Enescu e binevenit peste tot, în orice program. Completează foarte bine cu nuanțele frumoase, cu armoniile perfecte... Mi-a plăcut foarte mult să fac acest repertoriu cu piese cunoscute, cântate peste tot..."

În demersul său muzical, violonista Alexandra Bobeico a avut-o parteneră pe pianista Clementina Ristea Ciucu - o muziciană experimentată, cu o bogată activitate artistică pe scena Sălii Mici a Ateneului Român. M-am bucurat aseară să mă aflu alături de mulți melomani care au urmărit cu atenție evoluția Alexandrei Bobeico și i-au răsplătit-o cu aplauze binemeritate, un public în care s-a regăsit și profesoara ei de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" - Elena Baltaga.

"Alexandra este o violonistă de excepție, cu cea mai promițătoare carieră din generația ei. Ascultând-o mi-am amintit ce a spus Nichita Stănescu, și anume că "muzica este un răspuns la o întrebare care nu a fost rostită"...cred că s-a potrivit perfect cu recitalul din această seară."

Alexandra Bobeico a știut să aleagă un program echilibrat, redat cu siguranță, virtuozitate și multă expresivitate în care s-a simțit tonul cald și vibrant al unei muziciene stăpâne pe vioara sa.

Jeanine Costache