Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara - 31 ianuarie 2017

Publicat: miercuri, 1 Februarie 2017 , ora 13.10
Serile de marți de la Sala mică a Ateneului Român devin din ce în ce mai des o oază unde muzica se face cu talent, dăruire și pasiune. În 31 ianuarie melomanii au primit cu entuziasm evoluția pianistei Laura Chihaia, studentă la Academia de Muzică din Basel. Pe lânga pian, Laura Chihaia se ocupă și de studiul improvizației istorice și al pianoforte-ului. Trecând peste unele sincope în discursul său muzical care a cuprins lucrări de Mozart, Scriabin și Chopin, Laura Chihaia s-a remarcat printr-o creativitate cu totul deosebită, prin fantezie și o dăruire totală. Laura Chihaia este o muziciană inteligentă care privește tot ce o înconjoară prin sunete:

"Sunt în momentul de față foarte ocupată cu muzica lui Mozart. L-am găsit, ca să zic așa, acum vreo doi ani, când am început să studiez la profesorul meu din Basel și tind să merg spre extreme. Îmi place foarte mult repertoriul clasic - Mozart Beethoven - sau înspre Skriabin sau rușii romantici. Cumva, sunt trei părți din mine. Mozart e foarte interesant deoarece pare a fi vessel, dar nu e vesel. Skriabin o spune foarte sincer… Și Chopin, această mare Poloneză este cumva veselă."

Cât despre mesajul pe care a dorit să-l transmită, tânăra pianistă a precizat:

"Grija pentru detaliu… Mai ales la Mozart. Cred că în ziua de azi foarte puțini au această grijă pentru detaliu și-n același timp având toate detaliile puse la punct… să fie marea acoladă, ca să zic așa."

Despre talentul pianistei Laura Chihaia a vorbit cu admirație Verona Maier, prima sa profesoară, care a inițiat-o în tainele claviaturii:

"Pentru mine, seară de astăzi este o reîntâlnire foarte prețioasă. E aproape o taină pe care mă bucur să o împărtășesc între mine și protagonista acestei seri; e o relație foarte veche. Regăsirea peste foarte mulți ani cu acest personaj cu totul special, de o inteligență ieșită din comun care-i și conferă dezinvoltura pe care am auzit în acest recital că o are în raporturile cu timpul muzical, în raporturile cu instrumentul… Această inteligență s-a dezvoltat într-un curaj extraordinar de a face din orice discurs muzical o dramaturgie pe care o încarcă foarte curajos cu povești pe care le recitește sau povești pe care le scrie de-a dreptul încă o dată lângă Skriabin, Mozart sau Chopin."

Pe scena Sălii mici a Ateneului Român Laura Chihaia a dezvăluit o personalitate puternică, o abordare îndrăzneață a unor lucrări pe care a dorit să le ofere publicului dintr-o altă perspectivă, extrem de personală.

Reportaj realizat de Jeanine Costache