Evenimentele săptămânii Înapoi

Stagiunea de marți seara - de la Ateneul Român la Concertele RRM, 14 octombrie 2018

Publicat: vineri, 12 Octombrie 2018 , ora 12.08

Începând cu această duminică vă propun seria recitalurilor preluate din Stagiunea de Marți seara, sezonul 2017 - 2018.

Cea de-a noua stagiune a acestui proiect a adus în fața publicului deopotrivă tineri muzicieni români care studiază în străinătate și alți instrumentiști talentați care aspiră la un loc în marea muzică. Au evoluat pe scena Sălii mici a Ateneului Român: pianiștii Andrei Gologan, Cadmiel Boțac și Szöcs Botond, violoniștii Alexandra Bobeico, Adriana Gabrian și Daria Varlamova, Duo Kitharsis și Ludens Piano Trio.

Pianistului Andrei Gologan i-a revenit onoarea să deschidă sezonul 2017 - 2018 al Stagiunii de Marți seara. În 10 octombrie talentatul pianist a propus publicului lucrări de Maurice Ravel, Frederic Chopin, Robert Schumann și Claude Debussy. La 16 ani era deja admis la Universitatea Mozarteum din Salzburg, devenind laureat al mai multor concursuri internaționale. La cei 25 de ani, Andrei Gologan este un nume afirmat mai mult în peisajul muzical internațional, cu recitaluri în Italia, Scoția, Elveția, Ungaria și Statele Unite ale Americii. Andrei Gologan este laureat al Concursului de pian Vladimir Horowitz - Kiev și European Lions Club Piano Competition - Istanbul. Acest din urmă premiu i-a creat oportunități de a susține numeroase recitaluri în Viena, Salzburg, Graz și Linz, dar și în cadrul ansamblului cultural Stift Ossiach, unde pianiști precum Emil Gilels sau Wilhelm Backhaus au susținut concerte legendare.

În februarie 2017, Andrei Gologan a început colaborarea artistică cu pianistul Sir Andras Schiff. La inițiativa acestuia, pianistul în vârstă de 26 de ani a fost acceptat la academia festivalului din Verbier, Elveția. În acest sezon 2018/2019, el va susține o serie de recitaluri în cadrul proiectului Building Bridges, o activitate aflată sub patronajul artistic a maestrului Andras Schiff. În calendarul artistic al toamnei anului 2017, cu apariții în cadrul Festivalului Beethoven de la Bonn și la Munchen, Andrei Gologan a înscris și prima sa evoluție în cadrul seratelor de marți.

Duminică, 14 octombrie, de la ora 13.00 vă invităm să ascultați recitalul de debut, în cadrul seratelor de marți, al pianistului Andrei Gologan.


Jeanine Costache