Interviuri Înapoi

Simpozion de muzicologie înscris în seria '65 de ani fără Dinu Lipatti'

Publicat: joi, 26 Noiembrie 2015 , ora 10.23

"Dinu Lipatti - personalitate plurivalentă a muzicii românești și internaționale" este titlul simpozionului de muzicologie ce are loc joi, 26 noiembrie 2015, la Universitatea Națională de Muzică din București. De la ora 14.00, în cadrul manifestării organizate de Radio România Muzical, vor fi prezentate lucrări de muzicologi din România, Germania, Belgia și Canada. Detalii complete despre acest demers ne oferă colega noastră Monica Isăcescu, semnatară a uneia dintre teze.


De ce un simpozion de muzicologie "Dinu Lipatti"?

Deși poate nu pare, Dinu Lipatti rămâne o personalitate care oferă cercetătorilor încă multe surprize. E drept că muzicologia românească și, prin cele câteva traduceri, muzicologia internațională dețin o monografie extrem de elaborată, cea semnată de Grigore Bărgăuanu și de Dragoș Tănăsescu, însă sunt multe aspecte care pot reține atenția cunoscătorilor și a publicului. Ca și în alte evenimente, am beneficiat de o minunată colaborare cu Universitatea Națională de Muzică, prin domnul Nicolae Gheorghiță, împreună cu care am pus la punct datele acestui simpozion găzduit de una dintre sălile instituției despre care vă vorbeam. Tema pe care ne-am propus-o este generoasă și permite strângerea laolaltă a unor referate cu noi abordări ale pianisticii lui Lipatti, cu analizarea creațiilor lui sau punerea în discuție a unor preocupări poate mai puțin cunoscute ale muzicianului, cum sunt cronicile sau ori interesul pentru noutățile aduse de tehnică.


Ce invitați vor veni la acest simpozion?

Am avut marele noroc ca invitația noastră să fie acceptată de unii dintre cei mai profunzi cercetători în materie de Lipatti și voi începe prin a aminti de domnul Grigore Bărgăuanu - biograful lui Lipatti, care a trimis o lucrare. Apoi Mark Ainley, din Canada, binecunoscut pentru meritele sale de a descoperi înregistrări rămase în studio, needitate, ale lui Lipatti și pentru scoaterea lor la lumină pe noi CD-uri. Domnia sa va vorbi despre această vânătoare de înregistrări pierdute și-și va încheia expunerea cu o mare surpriză. Nu vă pot spune, evident, despre ce este vorba. Ne bucurăm, de asemenea, să le avem alături de noi pe doamnele Lavinia Coman, Carmen Manea și Oana Velcovici-Rădulescu a căror experiență în cercetarea domeniului pianistic nu poate fi decât de mare folos pentru noi toți. Ni se va alătura o tânără muzicoloagă de la Cluj - Cristina Șuteu și mai vechile cunoștințe ale ascultătorilor noștri - Ana Maria Orendi și Maria Monica Bojin. Colegul meu de la Radio România Muzical, Ștefan Costache, a făcut o cercetare foarte interesantă privind prezența lui Lipatti în studiourile Radio România așa că eu zic că se anunță un simpozion cu multe lucrări demne de urmărit și cu alte surprize ce pot apărea pe parcurs.


Interviu realizat de Lucian Haralambie