Evenimentele săptămânii Înapoi

Simfonia 'Manfred' de Ceaikovski și primul concert pentru pian de Beethoven în direct de la Stockholm

Publicat: vineri, 12 Februarie 2016 , ora 11.11

Luna februarie ne aduce în atenție - la Scena europeană - două portrete dirijorale din Israel în plină ascensiune internațională, a căror formare a fost marcată în Israel de personalitatea regretatului muzician Mendi Rodan (violonistul și șeful de orchestră care și-a început strălucit cariera în compania colectivului simfonic al Radioului românesc). După debutul lui Ilan Volkov la pupitrul Filarmonicii Regale din Londra, tot în transmisiune directă îl putem asculta pe Omer Meir Wellber la conducerea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze, cu un program de mare atractivitate: Concertul nr.1 pentru pian de Beethoven (cu Jonathan Biss, solist) și Simfonia "Manfred" de Ceaikovski, note clasice și evident romantice în partituri de proporții ample, în dramaturgii muzicale pregnante.

Pianistul american Jonathan Biss, pasionat interpret beethovenian, în recitaluri, concerte și în discografia sa

Dirijorul Omer Meir Wellber... asistent al lui Barenboim, înlocuitor al lui Ozawa

Dacă numele solistului american vă este probabil mult mai cunoscut, cel al dirijorului de 34 de ani vă este poate mai puțin familiar, chiar dacă activitatea sa bogată consemnează deja colaborări cu numeroase colective muzicale importante în stagiunile simfonice și de operă de pe diferite continente. London Philharmonic Orchestra, Gewandhausorchester din Leipzig, Pittsburgh Symphony Orchestra sau Orchestra RAI Torino sunt doar câteva dintre exemplele recente, care se adaugă unei liste ce cuprinde și Staatskapelle Dresden, Filarmonica din Israel, Orchestre de Paris, Filarmonica della Scala, Orchestrele Radiudifuziunilor din Hanovra și Frankfurt.

Intensă este și prezența sa pe afișele de operă: de la 24 de ani a dirijat Opera Israeliană, a fost apoi din 2008 timp de doi ani asistentul lui Daniel Barenboim la Berliner Staatsoper și la Scala din Milano, a devenit din 2010 Director muzical la Palau de les Arts Reina Sofia în Valencia (unde a dirijat și operă dar și repertoriu simfonic), l-a înlocuit pe Seiji Ozawa la festivalul Saito Kinen în "Salomeea" lui Richard Strauss. De altfel tot un titlu de Richard Strauss (Daphne) i-a adus și aprecieri deosebite la Semperoper Dresden în 2010, ceea ce a determinat invitarea lui Omer Meir Wellber pentru anii următori cu proiecte interesante, cum ar fi o trilogie Mozart - Da Ponte...

Alte repere ar fi: Verdi la Viena, Ceaikovski și Mussorgski la Valencia (unde l-a dirijat și pe Placido Domingo in I due Foscari ), Puccini la Berlin, Bizet la Munchen, apoi La Scala, Palermo, festivalurile de la Verona, Florența sau Glyndebourne ...

Opera de Stat Bavareză a prezentat în această stagiune "Mefistofele" de Arrigo Boito sub bagheta sa, iar luna viitoare apare pe afiș la Teatrul La Fenice cu o primă audiție mondială.

Un spectacol înregistrat pe DVD cu Evgheni Oneghin și alte realizări discografice punctează și această fațetă a carierei muzicianului israelian care a început studiile cu acordeonul și pianul, continuând cu dirijatul și compoziția, iar lucrările lui au fost interpretate încă din 1999.

Implicat și în diferite proiecte sociale, Omer Meir Wellber este și ambasador al bunăvoinței în numele organizației "Save a Child's Heart" (ale cărei preocupări sunt legate de chirurgia cardiacă pentru copii, prin actul în sine dar și prin pregătirea specială a personalului medical în acest sens).

Dirijorul israelian Omer Meir Wellber și pianistul american Jonathan Biss live, la Scena europeană, 19 februarie, de la 20,30.

Anca Ioana Andriescu