Evenimentele săptămânii Înapoi

Seara inaugurală la Elbphilharmonie din Hamburg

Publicat: luni, 9 Ianuarie 2017 , ora 11.35

Miercuri seara, 11 ianuarie, sunteti invitati la concertul inaugural al unui noul și spectaculos edificiu cultural din Hamburg, ce schimbă panorama orașului spre Marea Baltică. Cele 1000 de bilete pentru concertele din 11 si 12 ianuarie nu au fost puse in vanzare, ci trase la sorți, din impresionanta listă a celor inscriși cu luni în urmă, dornici sa participe la eveniment. De la ora 21,10, concert LIVE atât pe undele radio, cât și video pe site-ul www.romania-muzical.ro, cu Philippe Jaroussky, Bryn Terfel, Hanna-Elisabeth Müller, Wiebke Lehmkuhl sub bagheta lui Thomas Hengelbrock.

Imagine similară

Nu este vorba doar despre o sală de spectacole modernă ci despre un întreg complex menit să ofere celor aflați în marele centru economic și cultural german "tot ceea ce ar avea nevoie". Elbphilharmonie nu se dorește a fi un spațiu ... "elitist" ci o incintă care să atragă spre artă, spre muzică un număr cât mai mare de locuitori sau vizitatori ai Hamburg-ului. Intr-o zonă portuară de tradiție, cu elemente ce au fost incluse în lista valorilor culturale europene, acest edificiu are valoare de simbol, reunind vechiul și noul, re-investind un spațiu arhitectonic destinat cândva nevoilor comerciale (din amplu depozit de mărfuri) cu semnificații culturale. Hamburg este un punct de reper al hărții economice și financiare a Germaniei, una dintre cele mai prospere urbe ale țării, dovadă ca a susținut acest proiect a cărui finalizare s-a intins până la urmă pe durata a 10 ani și care a ajuns să coste de circa...11 ori mai mult decât s-a estimat inițial...

Ab Januar gibt es die ersten Konzerte in der Elbphiharmonie.

Peste vechiul depozit (re-configurat, consolidat și amplificat și spre subsol - unde adăpostește o enormă parcare) s-a înălțat o neobișnuită viziune stilizată a unui...VAL, firește asimentric, stranie imagine din sticlă ce ajunge până la 110 metri înalțime. Două săli - una mare, de concert și una mai mică, de recital, studio-uri, magazine, restaurante, un hotel și spații educaționale, dincolo de alte aspecte ce țin de valorificarea turistică se află aici...

Spectaculoasa perspectivă ce se profilează pe linia orizontului a fost "adoptată" în limbajul zilnic cu apelativul "Elphie" și face deja parte din zestrea vizuală a orașului... La început de noiembrie 2016 s-a deschis vizitatorilor posibilitatea de a pătrunde (contra taxei de doar 2 euro) în"Plaza" - spațiul de unde, de la 37 de metri înălțime se poate admira peisajul portului și al orașului. Dar inaugurarea întregului edificiu este anunțată pentru 11 ianuarie, cu o manifestare muzicală deosebită, la care Radio România Muzical vă invită on air și on line!


Mai mult decât un ...concert, mai degrabă... un "event" mi-a mărturisit duminică seară (8 ianuarie 2017) concertmaistrul Orchestrei NDR Elbphilhamonie, cunoscutul violonist Florin Paul, afirmat în România și stabilit de mulți ani pe teritoriul german. Programul muzical reunește celebre vedete ale ale artei cântului actual, în frunte cu Philippe Jaroussky - contratenorul care este "artistul în rezidență" la Elbphilhamonie în această stagiune. Desfășurarea programului este una...surpriză, căci dirijorul serii - Thomas Hengelbrock - a construit un traseu muzical (legând diferite pagini muzicale) din creația unor autori care, în mare parte, au avut legături cu istoria culturală a orașului.

Imagini pentru philippe jaroussky hamburg

Philippe Jarousky - testând acustica noii săli de concerte

Mari așteptări interpretative, surprize repertoriale, un eveniment festiv și... ocazia de a trăi la intensitate maximă emoția unui spectacol cu tentă istorică!

Vă aștept să descoperim împreună acustica noii săli de la "Elbphilharmonie" din Hamburg miercuri, 11 ianuarie, de la 21,10, la Radio România Muzical! Puteți asculta la radio, dar puteți și vedea concertul pe site-ul www.romania-muzical.ro, grație colaborării noastre cu Uniunea Europeană de Radio.

Anca Ioana Andriescu