Cărți despre muzică Înapoi

Scrieri de si despre Tiberiu Olah

Publicat: miercuri, 3 Februarie 2010 , ora 16.16
Aula Palatului Cantacuzino a gazduit în seara de 20 ianuarie o dubla lansare de carte, dedicata compozitorului Tiberiu Olah (de la a carui nastere s-au împlinit, în 2008, 80 de ani). Obiectivele celor doua volume îngrijite de Olguta Lupu sunt o mai buna cunoastere si promovare ale personalitatii si creatiei lui Olah, o reconstituire a imaginii acestuia.
Volumul "Reconstituiri" reuneste 4 studii ale compozitorului, interviuri acordate în timpul vietii, precum si diverse scrieri privitoare la creatia sa, semnate de nu mai putin de 112 autori. Cel de-al doilea volum, "Tiberiu Olah si multiplele fatete ale postmodernismului" cuprinde studiile prezentate la simpozionul cu aceeasi tema din cadrul Saptamânii Muzicii Contemporane, editia de anul trecut.

Au fost invitati sa vorbeasca despre cele doua volume, alaturi de Olguta Lupu si Dragos Calin - cei doi autori ai proiectului, muzicologii Valentina Sandu-Dediu, Laura Manolache, Grigore Constantinescu, precum si compozitorul Octavian Nemescu.
Din programul serii nu a lipsit nici muzica lui Tiberiu Olah: Andrei Tanasescu a interpretat "Sonatina pentru pian", lucrare de tinerete a compozitorului iar Aurelian Octav Popa - "Sonata pentru clarinet solo".
Olguta Lupu, cea care a îngrijit cele 2 volume: "Ideea acestui proiect a pornit din dragoste pentru Olah. Aceasta dragoste, bineînteles, se materializeaza si în dorinta de a-i cunoaste mai bine creatia. Mi-am dat seama ca ar fi foarte oportun daca ar fi grupate într-un singur volum atât tot ce a scris el, cât si, în buna masura, tot ce s-a scris despre Tiberiu Olah în limba româna, pentru ca, în alte limbi straine, nu am avut posibilitatea traducerii".
Reporter: Ce înseamna cele doua volume pentru dumneavoastra?

Olguta Lupu: "Un fel de datorie morala, fata de cel pe care l-am admirat întotdeauna, înca dinainte de a-i fi studenta".

Compozitorul Octavian Nemescu:
"Este meritul principal al doamnei Olguta Lupu, care a fost o fidela si exemplara în fidelitate discipola a maestrului Olah, caci nu toti maestri beneficiaza de asemenea discipoli".

Valentina Sandu-Dediu:
"Ceea ce a facut Olguta Lupu este unic în momentul actual în muzicologia româneasca. A îngriji o editie a scrierilor lui Olah cu atâta abnegatie, cu acribie si spirit stiintific este absolut remarcabil. Ideea de a invita doi muzicieni la lansare, Andrei Tanasescu si Aurelian Octav Popa a fost una extrem de fericita. Vorbele singure n-ar fi fost asa de elocvente pentru mostenirea lasata de Tiberiu Olah".
Andreea Chiselev