Recomandări Înapoi

Scena europeană - prilej de meditație, 2 aprilie 2015

Publicat: miercuri, 25 Martie 2015 , ora 13.37

În cărțile religioase se spune că: "Învierea este pentru creștini centrul credinței. De fapt, prin Învierea Lui, Hristos a câștigat victoria finală asupra morții, nu doar asupra morții sale, ci și asupra morții celor ce sunt aproape de El… Prin Hristos s-a realizat trecerea noastră de la păcat la virtute și de la moarte la viață. Paștele, instituit prin voința divină, constituie și pentru noi, cei care purtăm numele de "creștini" de la "Hristos", mărturia intervenției salvatoare a lui Dumnezeu în lume".

Ca în fiecare an, acum, sunt momente speciale, pline de lumină și căldură, prilej de meditație, dar apoi și de bucurie, care ne proiectează în spațiul inefabil al Tainei Luminii. Un spațiu în care omul nu pare capabil să adauge nimic real și solid creației divine, ci doar să perceapă sonoritățile ei armonice.


Săptămâna Mare a credincioșilor creștini catolici și protestanți

Stări spirituale și emoționale pe care cu siguranță le resimt mai profund cei de confesiune catolică și protestantă pentru că, în perioada 30 martie - 4 aprilie, celebrează Săptămâna Mare. În fiecare lăcaș catolic din lume, Joia Mare sau Joia Sfântă (2 aprilie), începe cu un moment de liniște, pentru iertarea păcatelor și se sfințesc uleiurile (care se folosesc tot timpul anului pentru botezuri, cununii sau pentru tămăduirea bolnavilor). Apoi, preoții recreează gestul, de la care au trecut mai mult de două milenii, când însuși Isus Hristos a îngenuncheat umil în fața ucenicilor săi și le-a spălat picioarele. Desigur, semnificative sunt și Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda. A doua zi, în Vinerea Mare, creștinii romano-catolici sunt chemați la post negru până la asfințit, în semn de respect pentru suferințele Mântuitorului pe cruce.


Missa în si minor deBach

Pentru a marca și noi această zi specială, vă invităm la Sala "Usher" din Edinburg, pentru a asculta și a vă lăsa copleșiți de sonoritățile unei ample lucrări vocal-simfonice din creația semnată de Johann Sebastian Bach: Missa BWV 232 în si minor, compusă între anii 1748-1749. Cele 27 de secțiuni ale acestei partituri, sunt cuprinse în patru părți: Missa (Kyrie- Gloria), Credo (Symbolum Nicenum), Sanctus și Osanna, Benedictus, Agnus Dei și Dona Nobis Pacem. Vă vor însoți următorii soliști: sopranele Dorothee Mields (din Germania) și Hana BlaŸíková (din Republica Cehă), contratenorul Damien Guillon (dinFranța), tenorul Thomas Hobbs (din Marea Britanie) și basul Peter Kooij (din Olanda), precum și unul dintre cele mai apreciate ansambluri europene, considerat unul dintre cele mai bune în interpretarea muzicii bachiene: Collegium Vocale din Ghent (Belgia) dirijat de fondatorul său, Philippe Hereweghe.

Missa în si minor de Bach la "Scena europeană": joi, 2 aprilie, de la ora 21.00.

Octavia Galescu