Evenimentele săptămânii Înapoi

Sakari Oramo la pupitrul Orchestrei Simfonice BBC

Publicat: vineri, 12 Octombrie 2018 , ora 12.57

Trei capodopere ale secolului 20 vor răsuna într-una dintre cele mai moderne săli londoneze, Barbican Hall, care poate să găzduiască în jur de 1900 de persoane.

Programul propus de Sakari Oramo cuprinde în debut Simfonia a 9-a op.70 în Mi bemol major de Dmitri Șostakovici, o lucrare cu amintiri din cel de-al doilea Război Mondial, apărută în 1945. Va urma Concertul pentru clarinet și orchestră compus în 1947 de Aaron Copland, într-o perioadă când se afla la Rio de Janeiro în calitate de dirijor, o lucrare interpretată în primă audiție de Benny Goodman, trei ani mai târziu, alături de Orchestra Simfonică NBC condusă de Fritz Reiner. Concertul pentru clarinet si orchestră de Aaron Copland îl va avea acum solist pe suedezul Martin Fröst, câștigător în 1997 al premiului I la Concursul de interpretare de la Geneva.

Pentru partea a doua a concertului de la Barbican Hall, Sakari Oramo ne propune Simfonia a 6-a op.111 în Mi bemol major de Serghei Prokofiev.

Concertul Orchestrei Simfonice BBC cu Sakari Oramo la pupitru poate fi urmărit în direct la Radio România Muzical miercuri, 17 octombrie 2018, începând cu ora 21.30, în cadrul emisiunii "Scena europeană".

Laura Ana Mânzat