Agenda de concert Înapoi

Revelație - Concertul de debut public al compozitorului Dan Popescu

Publicat: joi, 15 Iunie 2017 , ora 13.23

Duminică, 18 iunie 2017, ora 18

Teatrul Național, sala Pictura

Urmat de un cocktail

Mădălina Pașol - pian

Dress: Creatively elegant; Numai cu invitație

Ușile se deschid la 17:45, Concertul începe la 18:30, 65 de minute (fără pauză)

Program:
Prelude No. 3 Op.14
Barcarolle No. 2 (for Clara) Op. 12
Bagatelle for Andra Op. 13
Prelude No. 7 Op. 21
Nocturne No. 1 Op. 5
Valse No. 1 Op. 7
Nocturne No. 7 Op. 15
Lament Op. 11 6:45
Nocturne No. 4 Op. 10
Nocturne No. 8 Op. 26
Barcarolle No. 3 Op. 16
Prelude No. 9 Op. 25


Dan Popescu, născut la Londra în decembrie 1968, și-a început studiile de pian la Școala de Muzică Nr. 5 din București cu Prof. Compozitor Liviu Dandara în anul 1974. Pasiunea pentru acest instrument a descoperit-o sub îndrumarea Profesorului Dumitrescu, pasiune care îl reprezintă și astăzi.

Deși viața l-a îndreptat către lumea concretă a ingineriei, terminând în 1993 Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Institutului Politehnic București, a rămas permanent fascinat de misterul muzicii, exprimat atât în general, dar mai ales de către marii clasici și mai târziu de marii romantici, ajutând la conturarea valorilor sale estetice și aspiraționale.

Inginer de profesie, antreprenor de ocazie, marii poeți ai pianului au reprezentat o permanentă companie pe parcursul vieții palpitante și mai ales, în România, tumultoase, de-a lungul transformărilor sociale, culturale și economice din ultimele două decade și mai bine. Pianul și muzica, atât în fața clapelor, cât și prin acțiunile de susținere a unor tineri interpreți la studii sau la concursuri, au fost poate ancorele cele mai puternice ale compozitorului în căutarea menirii și a substanței, mai puternice poate chiar și decât înclinația către litere.

Inspirația către compoziție a venit în mod neașteptat dar miraculos de la fiica sa care este prima compozitoare a familiei Popescu, cu o piesă dedicată tatălui ei.

Astfel, închizând un cerc început în urmă cu aproape 40 de ani, în 2015 Dan Popescu a redescoperit lumea muzicii, de data aceasta, ca o expresie a acumulării ascultării și cântării operelor și limbajului marilor maeștri peste ani, dar și ca o dorință de exprimare latentă, apărută în mod surprinzător într-o seară în fața pianului, înregistrat impromptu.

La încurajarea Domnului Profesor Dr. Dragoș Călin și sub îndrumarea înțeleaptă a Compozitorului Domnul Profesor Dr. Dan Dediu, Dan Popescu a început drumul sinuos al căutării formelor de expresie proprii: o combinație între curajul exprimării fără rușinea reverenței față de ceea ce merită recunoscut și dragostea pentru melodie și frumos.

Convins de puterea onestității și a exprimării directe, fără a neglija nuanțele care pot să dea culoare unei idei, Dan Popescu și-a rafinat mesajul și forma în primele 30 de compoziții, considerând că este la un început de drum în care un singur lucru este cert: deși creația nu poate fi programată, orice nouă explorare, orice nouă învățare te ajută să îți conturezi din nou limitele, dacă ai curajul să le încerci…

Colaborarea cu Prof. Dr. Dan Dediu i-a deschis porțile către tainele compoziției și a formelor muzicale, primind o îndrumare foarte abil adaptată personalității compozitorului, experimentată în ale vieții, dar mai mult intuitivă la început în tehnicile și expresiile muzicale.

Caracterul puternic influențat de romantici, poate pe alocuri trimite către Chopin, însă compozitorul nu se sfiește în a-și recunoaște rădăcinile inspirației indiferent dacă sorgintea citată sau amintită este de pe plaiuri mioritice (Enescu) sau din muzica altor școli naționale (ex. Khachaturian). Dificultățile tehnice din unele piese au fost comparate cu unele creații ale lui Brahms, Rachmaninov sau Prokofiev.

Pianista concertistă Mădălina Pașol comenta: Compozitorul Dan Popescu este imaginea omului modern, dornic de exprimare, care prin căutările sale de a descoperi valorile vieții ajunge să dea importanța cuvenită pasiunii pentru compoziție, creația sa fiind interesantă atât pentru ascultători, cât și pentru interpreți.

Cele 12 piese propuse în concertul portret reprezintă o selecție din creația de început și extrase din ciclurile de Nocturne și Preludii care însumează 24 de compoziții. Pentru variația programului, compozitorul a selectat și câteva piese cu un caracter diferit: 2 barcarolle, un vals și o bagatelă cu dedicație specială fiicei care i-a deschis acest drum.

Mădălina Pașol este născută la București. După absolvirea Liceului de Artă "G. Enescu" a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin (Universität de Künste Berlin) - Germania, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obține bursa "Nachwuchs Förderung Stipendium - NaFög" a Senatului Cultural German oferită pentru cursurile de master, precum și diploma de Pianist Concertist.

Activitatea artistică a Mădălinei Pașol a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale și internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundației Paul Hindemith, bursa Universității de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universității de Muzică din București, bursa Fundației Georg Schumann, Concursul Internațional pentru pian Feruccio Busoni, Concursul Internațional ARD - München, Marele Premiu - Concursul Internațional de concerte Târgu Mureș.

În turneele sale Mădălina Pașol a concertat ca solistă, sau în formații camerale împreună cu soliști și artiști de renume mondial precum clarinetistul Giora Feidmann în Filarmonica din Berlin, Jakov Kreizberg și Orchestra Operei Comice din Berlin, Orchestra Universității de Arte din Berlin. Mădălina Pașol a susținut cursuri de măiestrie, concerte și recitaluri în Europa și Asia și a fost invitată în jurii ale concursurilor de pian naționale și internaționale.

Din anul 2014 Mădălina Pașol se dedică promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan regional și internațional în cadrul Institutului de Arte, cu funcția de președinte al acestei instituții. Institutul de Arte este partener al Sommerkonzerte Bode Museum Berlin - Germania, Concursului Internațional de la Craiova, Concursului Internațional "Tudor Dumitrescu", Festivalului PianoMarathon - București.