Recomandări Înapoi

Recitalul 'American Opera Night' și 'Violins of hope' într-o ediție specială a Concertelor RRM

Publicat: miercuri, 31 Mai 2017 , ora 14.10

"American Opera Night" și "Violins of hope" - două dintre evenimentele lunii aprilie desfășurate sub cupola Ateneului Român și înregistrate sub sigla Radio România Muzical.

"Noapte americană" s-a intitulat recitalul susținut în 23 aprilie 2017 de baritonul Lucas Meachem alături de soția sa, pianista de origine română Irina Meachem. O seară care a stat sub semnul iubirii - au explicat organizatorii evenimentului, dar și protagoniștii, cei doi muzicieni fiind căsătoriți de câteva luni. Dragostea de țară - a mărturisit Irina Meachem - a făcut-o să-l determine pe Lucas Meachem ca în drumul său spre Berlin - unde avea să interpreteze rolul Don Giovanni din opera cu același titlu de Mozart - să se oprească și la București, unde după un master class susținut la Universitatea de Muzică a încântat publicul venit în număr mare la Ateneul Român.

Lucas Meachem deține un Grammy, este o prezență scenică convingătoare, cu evoluții încununate de succes la Opera Lirică din Chicago, Operele din San Francisco și Los Angeles și la Opera Metropolitan din New York. În Europa, cântărețul american a cucerit publicul Operei de Stat din Viena, pe cel al Operei Covent Garden din Londra și pe cel al Teatrului Real din Madrid.

Irina Meachem, o specialistă în acompaniament, o pianistă care face parte din prima generație româno - americană care se înscrie într-o lungă și excepțională linie de vocal - coach. În 23 aprilie 2017, cei aflați în sală au fost martorii unui show, în cea mai bună tradiție și reprezentare americană, Lucas Meachem demonstrând că este artistul total care reușește să țină sala într-o permanentă subjugare.

Cel de-al doilea eveniment, desfășurat sub cupola Ateneului Român în 25 aprilie 2017, a stat sub semnul aniversării Zilei Independenței Israelului. În preajma acestei zile, ambasada acestui stat la București a organizat un eveniment special intitulat "Violins of Hope". Deopotrivă personalități, diplomați, oameni politici și oameni de afaceri s-au reunit pentru a auzi povestea cântată a acestor viori care au aparținut muzicienilor evrei care au suferit în timpul Holocaustului. Pe scenă a urcat un octet format din violoniștii Gil Sharon, Evghenia Epshtein, Sevil Ulucan Weinstein și Irina Simon Renes, violistele Aida Carmen Soanea și Miriam Hartman Beazley și violonceliștii Teresa Beldi și Hillel Zori. Pentru piesa "Avinu Malkeinu" - "Părintele Nostru, Regele nostru", pe scenă a urcat și pianistul Andrei Licareț. Toate lucrările au fost interpretate pe Viorile speranței. Lutierul Amnon Weinstein s-a preocupat de strângerea și repararea acestor instrumente, care adeseori au supraviețuit artiștilor proprietari, și le-a denumit "Viorile Speranței", oferind poveștii lor o altă întorsătură.

"American Opera Night" și "Violins of hope" sunt propunerile noastre pentru o ediție specială a Concertelor RRM ce va fi difuzată în 2 iunie, de la 17.05.

Jeanine Costache