Cărți despre muzică Înapoi

Recenzia volumului Opera eterna de Costin Popa

Publicat: miercuri, 30 Iunie 2010 , ora 14.27
Prin cei 20 de ani de activitate în publicistica muzicală și la Radiodifuziunea publică - al cărei colaborator este, Costin Popa a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați comentatori români ai fenomenului liric. Albumul său monografic Ludovic Spiess - apărut în 2009 și încununat de revista "Actualitatea muzicală" cu premiul "Cartea anului" - este urmat acum de Opera eterna, volum care transformă în... tetralogie seria de cronici și interviuri publicate de Costin Popa în volumele sale anterioare, Opera live, Opera viva și Opera în direct.

Abia ieșită de sub tipar, noua carte cuprinde în cele 400 de pagini ale sale peste 100 de articole - cronici, interviuri, comentarii, portrete ale unor artiști sărbătoriți la ceas aniversar - urmate de un atractiv "Album foto". Toate sunt legate de evenimente din ultimii doi ani, consemnate inițial de autor on line și în presa scrisă; în reviste precum "Melos" - al cărei Redactor șef este, "Cultura" - unde semnează permanent rubrica muzicală, "Q magazine", "Actualitatea muzicală", "Cotidianul", "Teatrul azi" și altele.

Mai bine de jumătate din volum este consacrată vieții muzicale autohtone; din București, dar și din Cluj, Iași, Brașov, Sibiu, Constanța, Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu" - ediția 2009 fiindu-i consacrat un capitol separat. Un alt capitol surprinde - tot prin prisma martorului nemijlocit - momente din stagiunile unor importante teatre lirice și festivaluri europene, din Barcelona, Paris, Salzburg, Verbier, Baden-Baden, Zürich, Viena, München, Veneția, Milano. Nu lipsește nici Metropolitanul newyorkez prin comentarea transmisiunilor video urmărite în sala de cinematograf.

Sunt subiecte interesante, tratate cu un prețios aliaj de rigoare științifică și talent scriitoricesc care singularizează condeiul lui Costin Popa. Sunt argumente pentru procurarea volumului Opera eterna, disponibil începând din 5 iulie 2010 la librăria "Eminescu"; va fi o lectură plăcută și utilă pentru orice meloman.
Ligia Ardelean