Recomandări Înapoi

Rattle, LSO – o relație în devenire pe muzică de Bruckner: 'Concerte de 5 stele', 28 septembrie

Publicat: vineri, 23 Septembrie 2016 , ora 14.24

În martie, anul trecut, Sir Simon Rattle era numit oficial noul director muzical al Orchestrei London Symphony, începând cu stagiunea 2017-2018. 

"Am de multă vreme sentimentul că eu și LSO împărtășim câteva aceleași idealuri. Nu doar muzical, dar și în termenii comunicării și accesului la muzică.” afirma, imediat după numire, viitorul director muzical al orchestrei londoneze.


           Primul program în care maestrul britanic, pe atunci director muzical al legendarei Filarmonici din Berlin, se prezenta la pupitrul noii sale orchestre, la „Barbican Hall” în Londra, l-a avut ca solist pe Krystian Zimerman în Concertul în re minor de Brahms:  “o interpretare de o uimitoare energie” nota presa britanică, același pianist polonez revenind sub bagheta lui Rattle și în concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Simfonice din Londra, anul acesta, cu o partitură beethoveniană.

          Între Brahms și Beethoven, un al treilea “B” al muzicii germane a ridicat în picioare publicul de la „Barbican Hall”: în 14 aprilie anul acesta, dirijorul Simon Rattle a revenit la pupitrul aceleiași orchestre londoneze, cu grandioasa Simfonie a VIII-a în do minor de Anton Bruckner, o simfonie care durează aproape o oră și jumătate, o interpretare “impozantă și apocaliptică” , consemna Martin Kettle în publicația “The Guardian”, citez: “Simfoniile lui Bruckner par să ocupe un loc important în concertele lui Rattle din ultima vreme. În mod caracteristic, nimic din abordarea sa asupra lui Bruckner nu e predictibil sau neinteresant, inclusiv această interpretare a Simfoniei a VIII-a în care alegerea sa, ca partitură, a fost ediția lui Robert Haas din 1939, față de obișnuita versiune a lui Leopold Nowak, de după război”.

          Simfonia a VIII-a în do minor de Anton Bruckner, live, cu Sir Simon Rattle și Orchestra Simfonică din Londra la „Barbican Hall” din Londra, 14 aprilie 2016 – în emsiunea “Concerte de 5 stele” de miercuri, 28 septembrie, de la ora 15 și 30 de minute.

Ana Voinescu