Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România promovează cultura și valorile naționale la Beijing

Publicat: joi, 28 Aprilie 2016 , ora 9.37

În perioada 25-28 aprilie 2016, la Beijing au avut loc mai multe evenimente extrem de importante din lumea mass-media și a culturii internaționale în care Radio România a jucat un rol esențial.

Ca membru asociat al Asia Pacific Broadcasting Union (ABU), Radio România a fost prezent la Radio Asia Days 2016 și Media 2020, două evenimente internaționale majore la care au participat reprezentanți a peste 70 de importante organizații de radio și televiziune de pe patru continente, venind din țări precum China, Japonia, Australia, Coreea de Sud, Indonezia, Malaysia, India, Statele Unite, Franța, Anglia, Italia, Belgia etc.

În ultimii ani, Radio România a devenit un actor important, dinamic si respectat în lumea media internațională, iar aceste două conferințe au pus și mai mult în evidență consolidarea poziției internaționale a acestuia.

Împreună cu Asia Pacific Broadcasting Union, Radio România a reușit să pună pentru prima dată față în față marile companii de media, publice și private, din est si din vest, inițiind în 2015 la București conferința Media 2020, eveniment ce avea să continue la Beijing în 2016 și a reușit să impună acest dialog în agenda internațională până în 2020.

În contextul conferințelor de la Beijing, președintele Radio România, Ovidiu Miculescu a avut o întâlnire cu președintele radioului public chinez, Yan Xiaoming la sediul China National Radio. Cei doi oficiali au vorbit despre interesul de care s-au bucurat discuțiile din cadrul conferințelor desfășurate la Beijing, despre cooperarea în plan cultural și despre evoluția tehnologică căreia serviciile publice de media trebuie să îi facă față în competiția cu marii jucători internaționali din spațiul digital. S-a discutat detaliat pe tema relațiilor între cele două radiouri, cei doi președinți convenind să semneze un acord bilateral în viitorul apropiat.

În cadrul conferințelor au fost prezentate două dintre cele mai importante evenimente culturale de vocație internațională organizate de Radio România, respectiv Târgul de carte Gaudeamus, la a cărui ediție din 2016 China va avea statut de invitat de onoare și Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio RADIRO, la care va participa în 2016 și Orchestra Națională a Chinei, festivalul urmând a fi transmis pe rețele de radio și internet publice și private din Europa, Asia, Australia și America de Nord.

Președintele director general al Radio România, Ovidiu Miculescu, declara: "Sunt mândru că împreună cu ABU, Radio România a reușit să genereze și să dezvolte un dialog atât de consistent între Europa și Asia. Prima ediție a conferinței Media 2020 de la București a fost un succes major, iar evenimentul organizat acum de China National Radio a amplificat expunerea inițiativei românești la nivel mondial".

Cu aceeași ocazie, alte două dintre proiectele culturale cele mai cunoscute ale Radio România au fost prezentate publicului asiatic. Vioara lui George Enescu a ajuns în fața publicului chinez cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin două recitaluri susținute de soliștii concertiști ai instituției, violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail, la sala Conservatorului Central din Beijing și la sala China National Radio. Un alt eveniment important al săptămânii de la Beijing a fost ABU Radio Song Festival, spectacol în care România a fost reprezentată printr-o melodie parte a unui alt proiect cultural național al cărui coproducător este Radio România, Vă place tango, în interpretarea binecunoscutei cântărețe Analia Selis.

Încă odată, Radio România a demonstrat că știe să se plasează în centrul atenției lumii mediatice, să genereze proiecte valoroase, adunând în jur forțe ale presei audiovizuale din 34 de țări de pe 4 continente.