Evenimente Înapoi

Radio România Muzical 20 - cuvântul directoarelor

Publicat: vineri, 24 Martie 2017 , ora 11.51

Mihaela Doboș:

Dr. Georges Duhamel, în cadrul unui seminar internațional de la Paris, aprecia că muzica este un factor de liniștire, capabilă să atenueze tensiunile individuale și interpresonale. Iar Herbert von Karajan, într-o motivație la concluziile Institutului de Cercetări Neuro-psihologice și Psiho-fiziologice de la Salzburg, spunea că muzica este tonifiantă, ea duce la creșterea rezistenței ființei umane la dificultăți și boală. Considerațiuni, spun eu, care vin să sublinieze impactul muzicii, rolul său în echilibrul individual, modul în care ea, muzica, poate să îndeplinească simultan sau succesiv diverse funcții, atingând un obiectiv uneori mai mult cultural decât terapeutic, alteori terapeutic, deseori pe amândouă.

Și cine ar fi putut oferi mai bine decât Radioul public această șansă ascultătorului român văduvit mai mult de cinci decenii de accesul nemijlocit la o parte, o mare parte din valorile muzicale ale țării, ale Europei, ale lumii. Iată de ce s-a hotărât apariția unui astfel de post. Dar, doar la intervenția expresă a domnului prof. dr. Tudor Cătineanu, pe atunci director general al Radioului public, Consiliul Național al Audiovizualului a cedat și a acceptat să dea licență provizorie postului, dosarul fiind depus cu cel puțin o lună înainte.

Au urmat opt ani de incertitudini, existența acestui post apreciat unanim ca fiind nu numai o bucurie a spiritului, ci și o necesitate într-o societate aflată într-o avidă căutare de sine și de repere adevărate fiind pusă permanent sub semnul întrebării. Mă veți întreba poate cine nu dorea să existe acest program strict specializat de muzic clasică și jazz? Răspunsul, paradoxal: forțe chiar din instituția noastră și din Consiliul Național al Audiovizualului - o parte dintre membrii acestuia în frunte cu președintele său. De ce? Nu am aflat încă răspunsul. Mai mult intuiesc și de aceea nu vreau să mă lansez în afirmații neconfirmate.

Cert este că meritul impunerii pe piața media a postului România Muzical nu a fost numai al personalităților din toate domeniile vieții sociale și politice, ci mai ales al profesionalismului, devotamentului jurnaliștilor din domeniul muzical al radioului, din diferite generații, care nu au uitat nici o clipă că se află exclusiv în serviciul ascultătorilor. Lor trebuie să le mulțumim mereu, să le dorim sănătate și putere de creație pentru ca Radio România Muzical să existe, să se dezvolte, să stea în continuare egal alături de posturi similare de tradiție cum sunt France Musique sau BBC III. La mulți ani, Radio România Muzical!


Liliana Staicu:

În ziua în care se împlinesc 20 de ani de la primul semnal în eter, Radio România Muzical cred că poate fi considerat unul dintre posturile fanion ale serviciul public de radio.

Un post dedicat excelenței în muzică, un post care tinde, în fiecare zi, să își îndeplinească misiunea publică - aceea de a educa și de a face cultură, de a ține informați ascultătorii cu tot ceea ce se întâmplă în spațiul muzical românesc și international; un post care a ajuns la maturitate și care sperăm să își păstreze aceeași statură în peisajul audiovizualului românesc.

Dar, dincolo de toate acestea, Radio România Muzical și-a propus să fie un prieten al tuturor celor care, melomani împătimiți sau simpli ascultători, sunt atrași de universul aparte al muzicii clasice. Programele sale, pe care le gândim cât mai diverse prin tematică și abordare, au un punct comun - accesibilitatea și locul prioritar oferit muzicii de cea mai bună calitate.

În această zi, nu pot decât să le mulțumesc tuturor colegilor mei, cei care sunt astăzi la microfon sau cei care s-au aflat în ultimii 20 de ani, voci pe care sunt sigură că le recunoașteti și le apreciați - pentru că aflăm aceste lucruri zilnic din mesajele primite. Dar și celorlalți membri ai echipei - regizori de emisie, ilustratori muzicali sau editori care ne ajută să păstrăm legătura cu ascultătorii noștri prin intermediul site-ului.

Și nu în ultimul rând dumneavoastră, ascultătorilor, celor cărora ne adresăm și pentru care suntem aici în fiecare moment al zilei sau al nopții.

La mulți ani, RRM!