Recomandări Înapoi

Portret Liana Alexandra la 'Polifonii' și 'Sunete contemporane' - 19 și 26 mai

Publicat: joi, 11 Mai 2017 , ora 14.38

La Sunete Contemporane omagiem personalitățile remarcabile care s-au născut și s-au format la noi în țara ducând apoi arta românească, pe toate meridianele. Așa a fost Liana Alexandra…

Printre emisiunile cu muzică de cea mai bună calitate și interpretări de neuitat, postul Radio România Muzical vă oferă și portrete de compozitori români,  o selecție de lucrări apărute în spațiul românesc și incluse deja în patrimoniul universal. I-am dedicat unul dintre aceste portrete, compozitoarei Liana Alexandra.

S-a născut la 27 mai 1947 la București, unde și-a început cariera muzicală, aici și-a făcut studiile, completate apoi la Darmstadt, în Germania și în SUA, unde a obținut titlul de doctor în muzicologie, în anul 1983. Liana Alexandra ne-a lăsat o creație deosebit de bogată, onorată cu numeroase premii, în primul rând românești, oferite de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, dar și de Academia Română, apoi premii în străinătate: amintesc doar premiul I la concursul "Carl Maria von Weber'" de la Dresda sau premiile Fundației "Gaudeamus" din Amsterdam, obtinute în 1979 și 1980.

Liana Alexandra a compus peste 100 de lucrări

Dintre creațiile Lianei Alexandra care au impresionat de-a lungul anilor atât publicul cât și presa de specilitate, menționez 7 simfonii, 7 concerte pentru diverse instrumente, 3 opere, 4 cantate, 1 oratoriu, muzică de cameră, corală sau pentru copii. Liana Alexandra a predat compoziție și forme muzicale la Universitatea Națională de Muzică din București, a fost membră a Duo-ului "Intermedia" alături de soțul său, compozitorul Șerban Nichifor și director al Festivalului "Nuova Musica Consonante". S-a stins la 10 ianuarie 2011 la București, iar ultimele sale cuvinte, i-au definit plenar personalitatea: "Compoziția a fost vocația vieții mele".

În emisiunea "Sunete contemporane" din 19 mai, veți putea asculta baletul în 4 tablouri "Mica sirenă" de Liana Alexandra, într-o înregistrare de colecție, realizată în 1983 de Ansamblul "Musica Rediviva" condus de Ludovic Bacs.

Va oferim si alte creatii ale Lianei Alexandra in emisiunile "Polifonii" de vineri, 26 mai, de la 13,10 sau la Sunete Contemporane, în aceeași zi, de la 23,30.

Laura Ana Mânzat