Recomandări Înapoi

Portret de compozitor Carmen Maria Cârneci - Sunete contemporane, 9 octombrie

Publicat: sâmbătă, 7 Octombrie 2017 , ora 8.31

După absolvirea liceului de muzică "Dinu Lipatti" din București în 1976, Carmen Cârneci a studiat compoziția dobândind înțelegerea fenomenului sonor sub atenta ghidare a unor importanți maeștri ai muzicii românești din secolul 20, Dan Constantinescu, Ștefan Niculescu și Aurel Stroe.

A fost pasionată încă din anii studenției și de dirijat, avându-i ca mentori pe Constantin Bugeanu și Iosif Conta la Universitatea de Muzică din București, unde a primit și titlul de Doctor în muzică.

Urmându-și cele două pasiuni paralele, Carmen Cârneci a fost bursieră DAAD la Staatliche Hochschule für Musik din Freiburg, Germania, în perioada 1985-1989 perfecționându-se cu Klaus Huber la compoziție și cu Francis Travis și Peter Babberkof la dirijat.

A fost distinsă cu premii la diverse competiții, Valentino Bucchi din Roma, Internationaler Komponistinnen-Wettbewerb din Mannheim, premiul WDR - Forum Junger Komponistinnen precum și două premii ale Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România.

I-au fost comandate lucrări de către instituții și festivaluri de renume, aș mentiona doar Opera de Stat din Bonn unde i-a fost reprezentată opera de cameră "Giacometti" compusă în perioada 1992-1995. De altfel prima versiune a acestei lucrări, din martie 1996, a atras în mod deosebit atenția publicului de la Neues Theater für Musik din Bonn și prin faptul că spectacolul inaugural a fost condus chiar de autoarea lucrării, Carmen Cârneci. Au urmat apoi nominalizări în concertele anuale World Music Days din Luxemburg, Köln, Hong Kong, Zagreb.

Ca dirijoare, Carmen Cârneci a mai colaborat și cu formațiile Coloratura, Ensemble für Neue Music din Zürich, Heidelberger Festival Ensemble, Profectio Initiative Freiburg dar și cu Orchestra Radiodifuziunii din Baden-Baden, Orchestra Academică din Freiburg, Orchestra de Cameră Radio din București.

Carmen Cârneci a fost director artistic al edițiilor 2005-2006 ale Festivalului Internațional "Săptămâna Muzicii Noi" iar în prezent este director executiv al Editurii Muzicale București, activând în paralel și ca dirijoare liber profesionistă.

Veți descoperi mai multe laturi ale personalității acestei complexe muziciene, ascultând emisiunea Sunete Contemporane de luni, 9 octombrie, de la ora 23,30 la Radio România Muzical.

Laura Ana Mânzat