ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimente Înapoi

'Pianul Călător' pleacă spre Caracal, destinația sa finală, via Buzău, Târgoviște, Slatina

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 21 Aprilie 2017 , ora 12.14
În drumurile sale prin țară, după ani în care a evoluat pe scene din localități mai mari sau mai mici, Horia Mihail a constatat că "infrastructura" pianistică este una foarte slabă. Multe evenimente muzicale de marcă nu sunt posibile, pentru că sunt orașe în care, deși există un public doritor, nu se găsește un pian de concert.

Așa s-a și născut Turneul "Pianul călător", organizat de Radio România și Asociația Culturală Accendo, ajuns acum la a VII-a ediție. În anul 2011, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt care, la vremea sa, a călătorit în țările române însoțit de un pian de concert și să încerce să ofere bucurie publicului din orașe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele aflate în patrimoniul său, acestea și-au găsit noi case temporare în orașe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente.

După ce Horia Mihail a susținut mai multe recitaluri, în localitați din Moldova și Transilvania, dar și la București, la Sala Radio, a venit momentul ca pianul să părăsească sediul Radio România și să plece alături de pianist prin orașe în care nu se găsesc piane de concert.

De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, pianul cu care Horia Mihail va călători, va rămâne pentru următorii ani la Caracal, în urma recitalului pe care pianistul îl va susține la Teatrul Național pe 27 aprilie.

Înainte de a se întâlni însă cu pianul din acest an, Horia Mihail va merge la Tulcea pentru a cânta acolo pe un alt pian călător, lăsat în folosința comunității în anul 2013.

Pianul, pus la dispoziție de Societatea Română de Radiodifuziune, va ajunge la Caracal, un oraș cu totul și cu totul special, un oraș în care încă se vede bogăția lui din perioada interbelică, cu case boierești, multe dărăpănate însă și doar o parte renovate. Lucru foarte îmbucurător este că, la Teatrul din Caracal, o bijuterie arhitectonică, se întâmplă extrem de multe lucruri, datorită unei persoane, care prin forțe proprii încearcă să mențină un nivel cultural ridicat al orașului și să aducă cât mai mulți muzicieni sau actori pe scena de acolo. De aceea cred că pianul călător va avea o casă bună la Caracal (Horia Mihail).

Până a ajunge însă în acest oraș, Horia Mihail și pianul de concert vor mai putea fi ascultați, cu recitaluri ce cuprind un program deosebit de valsuri concertante, la Buzău, Târgoviște și Slatina. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o mașină pusă la dispoziție de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat și acordat.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor și pianist a realizat un turneu de concerte în țările române în anii 1846 și 1847, venind cu un pian de concert. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunități în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăși sosirea lui Liszt în orașe precum Timișoara, Arad, Cluj, Iași sau București a reprezentat un eveniment în sine. La Timișoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piața din fața catedralei, se putea citi: "Bine ai venit, Franz Liszt". Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut și un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înființării unei școli, o parte din bani au fost împărțiți săracilor, altă parte donată diverselor asociații de muzicieni.

ITINERAR:

21 aprilie - Tulcea - Teatrul Jean Bart

24 aprilie - Buzău - Teatrul George Ciprian

25 aprilie - Târgoviște - Muzeul Național de Istorie

26 aprilie - Slatina - Centrul Cultural Eugen Ionescu

27 aprilie - Caracal - Teatrul Național

28 aprilie - Pitești - Centrul Multifuncțional

3 mai - Brașov - Sala Patria

4 mai - Bistrița - Sinagoga

La cererea publicului s-au mai adăugat două recitaluri:

19 mai - Galați

27 mai - Dumbrăveni

Un eveniment Radio România.

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo. Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional și TVR 3. Sponsori: JTI, Sense, Erste Private Banking-serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music. Parteneri: ICR Chișinău, Sala cu Orgă Chișinău, Mercure Bucharest City Centre, Bistro Matrioska. Parteneri culturali: Orchestrele și Corurile Radio România, Sala cu Orgă Chișinău, Radio Chișinău, Filarmonica Moldova Iași, Liceul de Arte Victor Brauner, Centrul de Cultură și Arte "Carmen Saeculare", Academia de Muzică "Gheorghe Dima" Extensia Piatra Neamț, Casa de Cultură din Roman, Consiliul Județean Hunedoara, Asociația Culturală "DevArt", Colegiul Național Decebal Deva, Municipiul Alba Iulia, Centrul de Cultură Arcuș, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, Teatrul George Ciprian Buzău, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național din Caracal, Filarmonica Pitești, Filarmonica de Stat din Brașov, Centrul județean pentru cultură Bistrița, Sinagoga din Bistrița. Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Muzical, Media Trust, România TV, Cațavencii, Observator Cultural, Zile și Nopți, Liternet, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.

www.pianulcalator.ro