Se întâmplă la Radio România Înapoi

Pianul Călător pleacă de la sediul Radio România spre Alba Iulia

Publicat: vineri, 29 Aprilie 2016 , ora 8.38
"Pianul călător" este deja un brand și un eveniment muzical foarte așteptat al fiecărei primăveri, atât de spectatorii din marile orașe, unde există filarmonici și săli de concerte încăpătoare, cât și de cei din orașele mici, unde astfel de evenimente au loc foarte rar. În unele dintre aceste localități se petrec chiar mai rar decât în altele, pentru că ele nu beneficiază de un pian de concert.

De fapt așa s-a și născut Turneul "Pianul călător", organizat de Radio România, și ajuns acum la a VI-a ediție. Din dragostea pentru muzică și public, dar și din necesitate.

După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt și să încerce să ofere bucurie publicului din orașe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele de concert aflate în patrimoniul său, acestea și-au găsit noi case temporare în orașe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, un alt pian va rămâne pentru următorii ani la Alba Iulia.

Până a ajunge însă în acest oraș, Horia Mihail și pianul de concert vor mai putea fi ascultați, cu recitaluri dedicate exclusiv muzicii lui Chopin, la Slatina, Caracal, Drobeta Turnu-Severin și Turda. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o mașină pusă la dispoziție de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat și acordat.

''Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în orașe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe fețele oamenilor. Eu cred că așa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forța în săli, ci mergând în întâmpinarea lor", a spus Horia Mihail

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor și pianist a realizat un turneu de concerte în țările române în anii 1846 și 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunități în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăși sosirea lui Liszt în orașe precum Timișoara, Arad, Cluj, Iași sau București a reprezentat un eveniment în sine. La Timișoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piața din fața catedralei, se putea citi: "Bine ai venit, Franz Liszt". Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut și un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înființării unei școli, o parte din bani au fost împărțiți săracilor, altă parte donată diverselor asociații de muzicieni.

Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, are loc în perioada 24 martie - 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

Pianul Călătoreste un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo și Fundația Marconi.

Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.

ITINERAR:

24 martie - Chișinău - Concert - dirijor Tiberiu Soare - Sala cu orgă

26 martie - Roman - Recital - Casa de cultură

27 martie - Iași - Recital - Aula BCU

28 martie - Bârlad - Recital - Pavilionul « Marcel Guguianu »

29 martie - Tulcea - Recital - Teatrul « Jean Bart »

1 aprilie - Galați - Concert - dirijor Mircea Holiartoc - Teatrul liric « Nae Leonard »

4 aprilie - Brașov - Recital - Sala Patria

6 aprilie - București - Recital - Sala Radio

8 aprilie - București - Concert - dirijor Cristian Oroșanu - Sala Radio

12 aprilie - Sibiu - Recital - Sala Thalia

14 aprilie - Sibiu - Concert - dirijor Theo Wolters - Sala Thalia

15 aprilie - Deva - Recital - Teatrul de Artă

19 aprilie - Pitești - Recital - Casa de cultură

20 aprilie - Bușteni - Recital - Centrul cultural "Aurel Stroe"

3 mai Slatina - Recital Pianul călător - Centrul cultural « Eugen Ionescu »

4 mai Caracal - Recital Pianul călător - Teatrul Național

5 mai Drobeta Turnu-Severin - Recital Pianul călător - Palatul culturii « Teodor Costescu »

6 mai -Timisoara -Concert cu orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara. Dirijor Theo Wolters

7 mai Turda - Recital Pianul călător - Teatrul Municipal « Aureliu Manea »

8 mai Alba Iulia - Recital Pianul călător - Casa de cultură

12 mai - Oradea - Concert - dirijor Sabin Păutza - Sala Filarmonicii

14 mai - Recital-Parcul Herăstrău

15 mai - Recital-Parcul Cișmigiu

20 mai - Cluj - Concert - Francisco Valero Terribas - Casa Universitarilor

21 mai - Dumbrăveni - recital - Catedrala Armenească

Un eveniment Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo, Fundația Marconi

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.)

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional și TVR 2

Partener principal: ARCUB-Centrul de proiecte Culturale al Municipiului București

Mașina oficială a turneului : Dacia

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Erste Private Banking-serviciu oferit de BCR

Parteneri : Senia Music, WOLF THEISS RECHTSANWÄLTE GMBH, Kronospan Sebes, MERCURE BUCHAREST CITY CENTER

Parteneri culturali: Orchestrele și Corurile Radio România, Primăria municipiului București, Sala cu orgă din Chișinău, Radio Chișinău,Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Filarmonica de stat din Iași, Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad - Pavilionul Marcel Guguianu,Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Teatrul muzical "Nae Leonard" din Galați, Filarmonica de stat din Brașov,Filarmonica de stat din Sibiu, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Filarmonica de stat din Pitești, Centrul de proiecte culturale Aurel Stroe din Bușteni, Centrul cultural « Eugen Ionescu » din Slatina, Teatrul Național din Caracal, Asociația Fii și Prietenii Caracalului, Palatul Culturii Teodor Costescu Drobeta Turnu Severin, Teatrul Municipal « Aureliu Manea » din Turda, Asociația Rei Culturae Fautores, Casa de cultură din Alba Iulia, Filarmonica de stat din Oradea, Filarmonica de stat din Cluj, Catedrala Armenească din Dumbrăveni

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Cațavencii, Observator Cultural, Șapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.