Interviuri Înapoi

Pianistul Mihai Ritivoiu - Dinu Lipatti 65

Publicat: marți, 24 Noiembrie 2015 , ora 15.19

Tânărul pianist, laureat al Concursului Dinu Lipatti organizat de Radio România Muzical în 2010, va fi protagonistul recitalului comemorativ din 2 decembrie 2015 susținut la Muzeul Național Cotroceni, un recital ce poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical de la ora 19.00.

"Programul recitalului din 2 decembrie începe cu un Coral în Sol major de Johann Sebastian Bach, făcut celebru de interpretarea lui Lipatti, urmat de Sonata în la minor de Mozart, o altă lucrare din repertoriul înregistrat de Dinu Lipatti. Apoi voi cânta Nocturna op. 55 nr. 2 în Mi bemol major și Poloneza fantezie de Frederic Chopin - unul din compozitorii foarte îndrăgiți de Dinu Lipatti. Și, desigur, Lipatti a fost unul din interpreții cei mai de marcă ai lui Chopin. În partea a doua voi avea două lucrări din spațiul cultural francez, prima serie Images de Debussy și Preludiu, coral și fugă de Cesar Franck, în spațiul francez, în care Dinu Lipatti s-a perfecționat cu Alfred Cortot și Nadia Boulanger la Paris, iar între aceste două lucrări am plasat o Nocturnă de Dinu Lipatti, a cărei originalitate cred că va fi evidentă. Deși o lucrare foarte scurtă, este un exemplu al talentului extraordinar de compozitor al lui Dinu Lipatti.

Așadar, recitalul începe cu un Coral de Bach și se termină cu o piesă ce conține un coral, de data aceasta romantic, de Cesar Franck. Ambele au în comun inspirația de natură religioasă și din muzica pentru orgă.

Dinu Lipatti reprezintă pentru mine și sunt convins, pentru foarte mulți muzicieni, un exemplu de integritate artistică și înregistrările sale, aș spune, ating perfecțiunea. Sunt deosebit de onorat să fiu invitat pentru a doua oară într-un moment comemorativ Dinu Lipatti și ofer acest recital ca un umil omagiu marelui nostru muzician.

Andreea Chiselev