Recomandări Înapoi

Pianistul și dirijorul Zoltán Kocsis - Interpretul zilei la Radio România Muzical

Publicat: luni, 29 Mai 2017 , ora 10.48

Marele muzician maghiar Zoltán Kocsis ar fi împlinit în 30 mai vârsta de 65 de ani. A părăsit însă această lume în noiembrie 2016, lăsând o amprentă importantă asupra culturii țării sale natale și nu numai. O personalitate complexă, pe care publicul o cunoaște în special ca pianist și dirijor, Kocsis a fost și profesor, muzicolog, compozitor, producător și critic muzical.

S-a născut la Budapesta și s-a remarcat mai întâi ca pianist, câștigând în timpul studenției competiția Beethoven din Ungaria, în 1970. Iar din 1976 a predat la Academia Franz Liszt din Budapesta, unde studiase la rândul său.

Cariera internatională a lui Zoltán Kocsis a înflorit rapid - a apărut alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Regală Concertgebouw, Filarmonica Maghiară, Filarmonica din Viena, Orchestrele Simfonice din Chicago și San Francisco, în turnee în Europa, America și Orientul îndepărtat.

În 1983, Kocsis a fondat alături de Ivan Fischer Orchestra Festivalului de la Budapesta, alături de care a concertat frecvent, activând și ca director muzical al ansamblului.

"Kocsis a fost un gigant al muzicii. 'Influența lui asupra întregii sale generații este incomensurabilă", a declarat Ivan Fisher la aflarea tristei vești a dispariției lui Zoltán Kocsis, pe 6 noiembrie 2016.

Vă invit să îl ascultați pe Zoltán Kocsis în cadrul rubricii Interpretul zilei la Radio România Muzical - marți, 30 mai 2017, de la ora 10.00, în lucrări de Claude Debussy și Maurice Ravel.

Andreea Chiselev