Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianistul Florian Mitrea, interpretul zilei de 27 iunie

Publicat: vineri, 22 Iunie 2018 , ora 12.58

«Un pianist senzațional», așa îl numea celebra Martha Argerich, într-un interviu pentru Radio România Muzical, pe pianistul Florian Mitrea. Născut în anul 1989 la București, muzicianul a studiat la Liceul George Enescu cu profesoarele Flavia Moldovan și Gabriela Enășescu. Iar în 2008 a primit o bursă la Academia Regală de Muzică din Londra, acolo unde s-a pregătit sub îndrumarea pianistei și profesoarei Diana Ketler. A participat și la cursuri de măiestrie susținute de mari maeștri ai pianului ca Leif Ove Andsnes, Michael Roll sau Stephen Hough. În timpul studiilor, Florian Mitrea a câștigat premii în competiții prestigioase cum ar fi Concursurile Beethoven, ARD de la Munchen, Hamamatsu Piano Competition din Japonia și ediția inaugurală a Concursului Internațional de Muzică de la Harbin, China. El a fost invitat să susțină recitaluri și concerte în România și Anglia, țară în care este stabilit și în prezent, dar și în alte centre muzicale din Europa și Asia. De curând, în 14 și 15 iunie, a cântat la Ateneul Român interpretând Concertul nr. 1 de Ceaikovski împreună cu Orchestra Filarmonicii George Enescu dirijată de Jin Wang. În paralel cu activitatea concertistică, muzicianul desfășoară și un proiect destinat tinerilor pianiști din România, festivalul-atelier Hoinar pe care îl organizează la București și care a ajuns în luna decembrie la cea de-a doua ediție.

În 5 ianuarie 2018, pianistul Florian Mitrea a lansat albumul său de debut Following the River, pe care l-ați putut asculta deja în premieră la Radio România Muzical, în cadrul proiectului Discurile anului 2018. Numele acestui disc sugerează imaginile pitorești ale Dunării. Nu este vorba însă despre acele valsuri vieneze ale familiei de compozitori Strauss, pline de strălucire, bună dispoziție și claritate tonală armonică, ci de o muzică impregnată de creația folclorică est-europeană laică sau religioasă, cu texturi sonore bogate, uneori stranii și ritmuri asimetrice. În alcătuirea acestui repertoriu pianistul s-a inspirat de propriile amintiri din perioada copilăriei petrecute vara în Delta Dunării, mama sa fiind originară din Tulcea. Pe broșura care însoțește discul său, Florian Mitrea scrie: «Unele dintre amintirile care îmi sunt dragi sunt nopțile fierbinți de vară petrecute pe o barcă în inima Deltei Dunării, ascultând șoaptele delicate ale salciilor și ciripitul îndepărtat al păsărilor și numărând stelele de pe cer. Am fost fascinat de Dunăre de când mă știu. Misteriosul fluviu unește popoare din Europa Centrală și cea de Est, purtând poveștile lor, cântecele, dansurile, bucuriile și tristețile lor. Muzica oamenilor care trăiesc pe malurile Dunării este hipnotizantă în capacitatea sa de expresie. Mă simt foarte norocos că am crescut într-o zonă în care muzica este încă foarte vie și o componentă esențială a vieții oamenilor. Timp de mulți ani am fost absorbit de acest univers muzical încântător și discul Following the river este rezultatul împletirii dintre educația mea muzicală clasică și interacțiunile din copilărie cu muzicienii din popor. Sper ca acest album să transpună ascultătorii într-o călătorie la fel de poetică și tumultoasă ca însăși viața".

Miercuri, 27 iunie, de la ora 12,00 și în reluare de la ora 23.30, vă propun să îl ascultați pe pianistul Florian Mitrea în lucrări de pe albumul său (compuse de Sigismund Toduță și Franz Liszt), dar și în Concertul nr. 23 în La major pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, o înregistrare din concert realizată împreună cu Orchestra de Cameră Radio dirijată de Gabriel Bebeșelea, în finalul stagiunii 2015-2016.

Larisa Clempuș