Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianistul Dan Grigore, Interpretul zilei de 6 august

Publicat: marți, 31 Iulie 2018 , ora 17.03
Personalitate de necontestat în spațiul cultural - pianist, profesor universitar, om de radio și televiziune, Dan Grigore are o carieră impresionantă. A concertat pe mari scene ale lumii, în Japonia, Germania, Franța, Israel, Marea Britanie și a fost unul dintre pianiștii preferați ai lui Sergiu Celibidache, alături de care a susținut trei concerte în anul 1996, la Filarmonica din München. Marele dirijor, impresionat de interpretarea lui Dan Grigore, l-a numit atunci "unul dintre cei mai mari muzicieni din lume". Iar presa germană nota: "Dan Grigore se abandonează în totalitate pe sine atunci când cântă. Este un pianist de înaltă virtuozitate, apt de a învinge orice risc și care pare să nu dorească să-și etaleze cu orice preț sensibilitatea și spiritul său ales. Felul în care cântă îți lasă o impresie captivantă a unei extrem de directe și originale muzicalități.".

Dan Grigore s-a născut în 6 august 1943, la București, și a început să cânte la pian de la vârsta de 3 ani. I-a avut ca profesori pe Florica Musicescu și pe Mihail Jora, iar în perioada 1962-1964 a studiat la Conservatorul Nikolai Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg, clasa profesoarei Tatiana Kravcenko. În anii 1969-1970 s-a perfecționat la Academia de Muzică din Viena, primind o bursă la recomandarea lui Mihail Jora. Acolo a lucrat cu profesorul și pianistul austriac Richard Hauser, care avea să spună despre Dan Grigore: "Talentul său pianistic este cu totul ieșit din comun, inteligența sa muzicală, gustul său și simțul sensibil al sonorităților îi deschid calea către o carieră artistică internatională de prim rang.". În etapa studiilor, Dan Grigore a câștigat câteva premii importante, fiind laureat al Concursului Internațional George Enescu și al Competiției de pian din Montreal. Cu toate că i se prezicea o carieră de succes, pentru pianistul român a urmat o lungă perioadă nefastă în care autoritățile române i-au interzis să mai călătorească în străinătate, Dan Grigore refuzând constant să sprijine regimul comunist de atunci. În 1979 a devenit solist al Filarmonicii "George Enescu", instituție pe care ulterior a și condus-o ca director, în prima jumătate a anului 1990, imediat după revoluție. Tot după prăbușirea regimului comunist, la cererea studenților Universității Naționale de Muzică din București a revenit la catedra de pian, reluând activitatea pe care o părăsise forțat în 1979. De asemenea și-a intensificat activitatea concertistică, evoluând în compania unor orchestre valoroase din România și din străinătate. Pentru contribuția adusă culturii române și europene, artistului i-au fost conferite distincții și premii importante, printre care titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor acordat de statul francez și Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce.

În 6 august, Dan Grigore împlinește 75 de ani. Îi spunem "La mulți ani!" și îi dedicăm emisiunea Interpretul zilei (de la ora 12.00), în cadrul căreia vom difuza înregistrări cu lucrări de Nicolae Kirculescu, Frederic Chopin și Edvard Grieg. De asemenea, veți putea asculta fragmente din interviul pe care maestrul ni l-a oferit cu prilejul aniversării sale, interviu în cadrul căruia Dan Grigore ne-a dezvăluit lucruri interesante despre viața și cariera sa profesională, dar și despre proiectele sale.

Larisa Clempuș