Recomandări Înapoi

Pianista Yuja Wang - protagonista unui 'Portret nonconformist'

Publicat: vineri, 2 Decembrie 2016 , ora 9.34
Ediția de duminică, 4 decembrie 2016, a "Portretului nonconformist" este dedicată uneia dintre cele mai spectaculoase vedete ale pianisticii mondiale, o nonconformistă nu atât prin prisma atitudinii sale față de actul artistic cât, mai cu seamă, prin aparițiile sale pe scena de concert. Ceea ce însă nu împiedică publicul de pretutindeni să o aclame pentru prestațiile sale, pentru bravura tehnicii sale, dar și pentru sensibilitatea cantilenelor și larga respirație a liniilor melodice, pentru poetica pianisticii sale, aspect reliefat mai cu seamă în părțile lente ale concertelor pe care le are în repertoriu.

Mă refer, evident, la Yuja Wang, artista chineză născută pe 10 februarie 1987, la Beijing, într-o familie de artiști. Și care, la 15 ani, s-a mutat în Statele Unite, devenind studentă a Institutului Curtis din Philadelphia, pentru ca un an mai târziu să își facă debutul european alături de orchestra Tonhalle din Zurich.

Același ansamblu alături de care a înregistrat anul trecut concertele de Ravel, parte a unei impresionante integrale a creației compozitorului francez, semnată de dirijorul Lionel Bringuier.

După anul 2007, pe parcursul căruia Yuja Wang a debutat alături de Filarmonica din New York și de Orchestra Simfonică din Boston, înlocuind-o într-o serie de concerte pe Martha Argerich, cariera foarte tinerei pianiste a cunoscut o ascensiune fulminantă, devenind practic o prezență aclamată pe cele mai importante scene de concert ale lumii. Acolo unde a stârnit admirație dar și controverse. Deopotrivă pentru stilul său vestimentar - o reflexie a pasiunii sale pentru modă - ea apărând în concerte cu rochii extrem de scurte, provocatoare chiar, dar și pentru maniera sa interpretativă, în care pune accentul exclusiv, după cum consideră o parte a publicului, pe virtuozitate, în detrimentul sensibilității.

Dincolo de toate aceste opinii, incontestabil este faptul că Yuja Wang este o vedetă a pianisticii mondiale, o artistă pe care o regăsim pe afișele concertelor simfonice, sub bagheta unor maeștri precum Gianandrea Noseda, Antonio Pappano, Michael Tilson Thomas sau Gustavo Dudamel, în compania violonistului Leonidas Kavakos sau a percuționistului Martin Grubinger, parteneri în recitaluri camerale, sau susținând recitaluri cu opusuri ale unora dintre compozitorii săi preferați - Beethoven, Skriabin, Liszt, Prokofiev sau Rahmaninov.

Portretul nonconformist de duminică, 4 decembrie 2016, ora 17.30 îi este dedicat, așadar, celebrei pianiste Yuja Wang.


Liliana Staicu