Recomandări Înapoi

Patricia Kopatchinskaja la 'Concerte pe mapamond' - 5 februarie

Publicat: luni, 30 Ianuarie 2017 , ora 12.16

„Concertul pe mapamond” de duminică, 5 februarie,  ora 14.05, o are protagonistă pe Patricia Kopatchinskaja, într-o dublă ipostază de solistă, dar și de dirijoare...

„...Îmi place mai mult să vorbesc cu cineva decât să vorbesc singură, pentru că așa se ... întâmplă ceva. Cânt singură, sunt singură! Mie nu-mi place să fiu solist. Mai mult îmi place să fiu parte dintr-un univers...” afirma Patricia Kopatchinskaja, într-un interviu acordat în exclusivitate, postului Radio România Muzical.

S-a născut în 1977 la Chișinău și avea 11 ani când familia ei a emigrat în Austria, stabilindu-se la Viena, unde Patricia a studiat vioara și compoziția și 21 de ani când a plecat să studieze la Berna, orașul elvețian unde artista își are și reședința împreună cu soțul și fiica sa.

Versatilitatea Patriciei Kopatchinskaja se observă prin diversitatea repertoriului, de la baroc și clasic, la prime audiții sau abordări ale unor partituri moderne.

Muzica de cameră este extrem de importantă pentru Patricia Kopatchinskaja – a colaborat cu artiști precum Markus Hinterhäuser, Polina Leschenko, cu regretata Mihaela Ursuleasa – de care a legat-o o reală prietenie - dar și cu membrii propriei sale familii. Este fondatoare a „Quartet lab”, supranumit și cvartetul individualiștilor, cu Pekka Kuusisto (vioară), Lilli Maijala (violă) și Pieter Wispelwey (violoncel), împreună cu care a susținut un important turneu european de succes, în toamna anului 2015.

Pentru albumele înregistrate, Patricia Kopatchinskaja a câștigat printre altele, Premiul „Gramophone” la categoria „Înregistrarea anului”, „ECHO Klassik Award”, o nominalizare la Grammy, Premiul acordat de Societatea Regală Filarmonică din Londra și de curând o altă nominalizare - pentru Premiul „BBC Music Magazine” – care va fi acordat în luna februarie anul acesta.

Diversele sale apariții pe scenele de concert ale lumii au fost urmărite la Radio România Muzical, atât în transmisiuni directe cât și în înregistrări, prin intermediul Uniunii Europene de Radio și nu numai.

Duminică, 5 februarie, de la ora 14,05 – în cadrul emisiunii „Concerte pe mapamond” - Patricia Kopatchinskaja va evolua într-o dublă ipostază de solistă și dirijoare... Joseph Haydn - Simfonia nr.49 în fa minor „La Passione” și Ludwig van Beethoven – Concertul op.61 în Re major pentru vioară și orchestră – o înregistrare realizată din concertul din 5 noiembrie 2015, de la Centrul „Ordway” din Saint Paul. Protagonistă Orchestra de cameră din localitatea americană.


Mihai Stănescu