Recomandări Înapoi

'Păstrăvul' cu Anne Sophie Mutter și Daniil Trifonov - Music box, 20 noiembrie

Publicat: vineri, 17 Noiembrie 2017 , ora 9.58

În 3 noiembrie 2017, s-a lansat un disc cu muzica de cameră, pe care regăsim nume foarte cunoscute: violonista Anne Sophie Mutter și pianistul Daniil Trifonov. O nouă apariție a casei Deutsche Grammophon, un album cu două vedete ale momentului, cu experiențe și vârste atât de diferite: Anne Sophie Mutter, cu peste 40 ani de carieră la cel mai înalt nivel și tânărul de 26 ani, Daniil Trifonov. Nu mai puțini importanți sunt ceilalți trei muzicieni ale căror nume le regăsim pe acest disc, bursieri ai Fundației pentru tineri muzicieni conduse de Anne Sophie Mutter: violista sud-coreeană Hwayoon Lee, violoncelistul german, excepționalul violoncelist cum îl prezintă chiar Mutter, Maximilian Hornung, și contrabasistul Roman Patkolo, cel care a primit în 2011 și premiul Aida Stucki al Fundației Mutter. În iunie 2017, acești cinci artiști s-au întâlnit pentru a înregistra celebrul Cvintet Păstrăvul de Franz Schubert. Am reținut remarca lui Anne Sophie Mutter din interviul video care însoțește lansarea acestui disc, referitoare la faptul că muzica de cameră este cel mai plin de emoție gen al muzicii culte, iar emoțiile nu pot fi gri. Așa că, pregătiți-vă pentru o interpretarea foarte colorată, vie, proaspătă și virtuoză a Cvintetului Păstrăvul de Franz Schubert.

Alături de Cvintetul Păstrăvul, pe acest disc alte trei lucrări de Franz Schubert - foarte puțin cunoscuta Notturno D 897 pentru vioară, violoncel și pian, dar și două lucrări foarte cunoscute: "Standchen" din ciclul "Cântec de lebădă" și "Ave Maria", în transcripții pentru vioară și pian. Există mult dramatism și trăire în interpretarea propusă de Anne Sophie Mutter și Daniil Trifonov pentru aceste din urmă lucrări; și o comunicare aproape empatică, discursul rubato al violonistei fiind urmărit perfect de pianist. Da, iată un disc potrivit pentru orice moment și stare, expansiv în prima parte, introvertit în a doua lui parte. O întâlnire între doi muzicieni introvertiți - Mutter și Trifonov - și un rezultat muzical extrem de percutant din punct de vedere emoțional.

Discul poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 20 noiembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 26 noiembrie, de la ora 13.05 sau oricând, pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Cristina Comandașu