Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole, în direct de la Madrid, vineri, 9 decembrie

Publicat: luni, 5 Decembrie 2016 , ora 10.47

Unul dintre cele mai apreciate ansambluri orchestrale iberice, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole interpretează vineri, 9 decembrie 2016, sub bagheta dirijorului său principal, Miguel Ángel Gómez-Martínez, la Teatro Monumental din Madrid, ultimele simfonii compuse de două dintre  geniile istoriei muzicii: Mozart și Ceaikovski. Concertul de vineri seară va mai fi difuzat, de asemenea, prin Uniunea Europeană de Radio și de posturi radio din Cehia, Germania, Bulgaria, Croația și Portugalia. 

Concertul din 9 decembrie al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Spaniole aduce în fața publicului Simfonia nr. 41 KV 551 în Do major, "Jupiter,  încheiată de Mozart în 1788, punctul culminant al creației sale simfonice, iar după pauză, ultima simfonie, nr. 6 op. 74 în si minor, "Patetica", de Piotr Ilici Ceaikovski: compozitorul a și dirijat premiera lucrării în 1893 la Sankt-Petersburg, cu nouă zile înainte de moartea sa. Două lucrări gigantice ale istoriei muzicii în viziunea ansamblului spaniol ce îl va avea la conducere pe Miguel Ángel Gómez-Martínez, specializat la Madrid și Viena, în orașul austriac lucrând cu reputatul Hans Swarowski. Muzicianul spaniol este apreciat pentru rigurozitatea sa interpretativă și obișnuiește să dirijeze fără partitură, pentru că, așa cum o spune el însuși: "un dirijor trebuie să privească mereu fețelor muzicienilor săi". Compozitor el însuși, Miguel Ángel Gómez-Martínez acordă o mare importanță respectării mesajului prodund al partiturii, fiind de părere că acolo este scris totul și nu trebuie adăugat sau omis nimic. 

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii spaniole este un ansamblu tânăr și energic, fondat în 1965 de Igor Markevitch și i-a avut la conducere pe parcursul timpului pe Enrique Garcia Asensio, Adrian Leaper, Carlos Kalmar dar și pe marele nostru compatriot, Sergiu Comissiona, între anii 1990 și 1998, muzicianul român aducându-și o contribuție semnificativă în dezvoltarea sunetului și concepției interpretative a ansamblului spaniol.

Rețineți data de vineri, 9 decembrie 2016, când vom transmite, de la ora 21.00 viziunea spaniolă asupra a două uriașe partituri ale istoriei muzicii: Simfonia nr. 41 de Mozart și Simfonia a VI-a de Ceaikovski. Ne găsiți on air pe 97.6 și 104.8 fm sau online, pe www.romaniamuzical.ro.

Ioana Marghita