Evenimente Înapoi

Orchestra Națională Radio într-o excepțională seară romantică

Publicat: luni, 30 Ianuarie 2017 , ora 10.40

Dacă doriți să petreceți o seară romantică la Sala Radio, opțiunea pentru data de 3 februarie poate fi una reușită. Orchestra Națională Radio dirijată de Gheorghe Costin și având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu va interpreta un program ce va cuprinde lucrări celebre ale repertoriului romantic : C. M. von Weber: Uvertura operei Oberon, P. I. Ceaikovski: Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 35, J. Brahms: Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

BIOGRAFII


GHEORGHE COSTIN

Maestrul Gheorghe Costin a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, studiind în paralel compoziția cu Dan Constantinescu și dirijatul cu Constantin Bugeanu, importanță deosebită având în formarea sa Sergiu Celibidache și Erich Bergel.

Între anii 1986-1988 a fost dirijor al Filarmonicii din Târgu-Mureș, iar între 1988-2001 al Filarmonicii Moldova din Iași. Din anul 2001 este dirijor permanent al Filarmonicii Banatul Timișoara. A fost invitat să dirijeze concerte în cadrul unor renumite manifestări culturale cum ar fi: Grand Prix Maria Callas (Atena), la Festivalul și Concursul Internațional George Enescu (București - alături de orchestra Operei Naționale din București la deschiderea festivalului), Festivalul de Operă Mario del Monaco (Fano), Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - București, Festivalul internațional Toamna muzicală clujeană, Concursul Pacem in Terris (Bayreuth), Festivalul internațional Craiova muzicală, Festivalul internațional Timișoara muzicală, Festivalul internațional In Memoriam Constantin Silvestri (Târgu-Mureș), Concursul internațional Isidor Bajiæ Piano Memorial (Novi Sad). A concertat totodată alături de orchestra Pro Arte (Italia). Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1984, iar în urma concertelor susținute cu opusuri ale compozitorului Iannis Xenakis a fost distins cu Premiul Criticilor și Interpreților din România.

În anul 1998, Gheorghe Costin a participat la Festivalul Internațional de la Windsor aflându-se la pupitrul ansamblului London Schubert Players Orchestra.

A colaborat cu reputați artiști precum: Rudolf Kehrer, Grigory Sokolov, Nikolai Suk, Cyprien Katsaris, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Ștefan Ruha, Radu Aldulescu, Wolfgang Laufer, Viorica Cortez, Eva Marton, Doris Soffel, Corneliu Murgu, și a întreprins numeroase turnee în Franța, Spania, Austria, Germania, Elveția, Grecia, Anglia, Olanda, Belgia și Portugalia. Bogata sa activitate dirijorală cuprinde numeroase colaborări cu Opera Națională din Timișoara, a fost invitat în Italia la Trento pentru a realiza premiera operei Cavalleria rusticana, a fost invitat în juriul Concursului internațional de Pian José Iturbi (Valencia-Spania) dirijând și concertul final al concursului alături de orchestra din Valencia; a mai dirijat orchestra Internazionale Giovanile Pergine Spettacolo Aperto în concerte susținute la Pergine, în Spania la Vila-seca și Tarragona. Gheorghe Costin a fost prezent în calitate de dirijor pe podiumurile unor renumite scene în săli ca Sala Unesco din Paris, la Sala Gasteig din München, la Herkulessaal der Residenz din München.


CRISTINA ANGHELESCU

Cristina Anghelescu a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenție și profesionalism formarea artistică.

Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din București la clasa Maestrului Ștefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrakh) și în prezent este solista Orhestrelor "Radio" - București.

Este câștigătoarea concursurilor internaționale "Jean Sibelius" - Helsinki 1990, "Alberto Curci" - Napoli 1983, "Dr. Luis Sigall" - Viña del Mar 1985 - Chile și Andria 1991, câștigând de asemenea premiul V la "J. Thibaud" Paris 1981, premiul IV la "Tibor Varga" - Sion 1983 și premiul IV la Concursul "P. I. Ceaikovski" - Moscova 1986.

Prezență activă pe toate scenele din România încă din perioada studenției, Cristina Anghelescu a fost invitată și re-invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Tschaikowsky Hall - Moscow; Teatro Monumental y Auditorium - Madrid; Smetana Hall - Prague; St. John's Smith Square - London; Finlandia Hall - Helsinki, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki, Madrid, Filarmonica din Moscova, etc.

A colaborat cu maeștri cunoscuți ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov și cu toți dirijorii români.

A efectuat numeroase turnee de concerte și recitaluri în toate țările Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud, a fost invitată a Festivalului "Prague Spring" și "Helsinki Festival".

A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele editate pe CD, cu concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, " Anotimpurile" de Vivaldi și cu cele două Concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră "Philarmonia" din Londra.