Recomandări Înapoi

Orchestra Națională de Tineret a Portugaliei pentru prima dată în Festivalul Vară Magică: Concertele RRM, 4 aprilie

Publicat: vineri, 31 Martie 2017 , ora 11.32

La începutul lunii august, în a patra seară a Festivalului "Vară magică", pentru prima dată pe scena Ateneului Român s-a aflat Orchestra Națională de Tineret a Portugaliei, condusă de Pedro Carneiro. Un program Beethoven - Șostakovici a propus ansamblul de tineret al Portugaliei în 3 august 2016, același pe care îl interpretase cu doar câteva zile înainte și la Sinaia. Înființată în 2010, sub îndrumarea lui Pedro Carneiro - director artistic și reputat muzician, Orchestra Națională de Tineret a Portugaliei oferă tinerilor instrumentiști oportunitatea de a studia și de a interpreta într-un ansamblu profesionist. Ansamblul s-a dezvoltat numeric ajungând treptat de la o componență restrânsă la o orchestră simfonică, instrumentiștii Orchestrei de Tineret a Portugaliei având posibilitatea să studieze cu muzicieni din Orchestra de Cameră a Portugaliei și cu artiști invitați. În 2017, tinerii muzicieni portughezi sunt invitați să concerteze la Festivalul Internațional Young Euro Classic.

"A fost extraordinar să concertăm în acest spațiu magic. Am fost înconjurați de istoria României....Acustica este extrem de generoasă. Ne-am bucurat să fim pe această scenă în fața unui public atât de primitor." - a declarat în finalul serii tânărul dirijor Pedro Carneiro. Consacrat inițial ca percuționist, Pedro Carneiro s-a dedicat în ultimul timp dirijatului, contribuind, în 2007, la înființarea Orchestrei de Cameră Portugheze - ansamblu care a devenit "Orchestra Residence" al Centrului Cultural de Belém din Lisabona, desfăurând o stagiune proprie, turnee naționale și internaționale. În 3 august 2016, Pedro Carneiro a reușit să strângă un ansamblu tânăr, dar extrem de numeros care a umplut sonor Sala Mare a Ateneului Român.

"Sunt niște tineri extraordinari... foarte talentați și entuziasmați, cu o interpretare nuanțată" - au fost primele impresii din seara de 3 august 2016; o seară pe care o puteți asculta și dumneavoastră la Concertele Radio România Muzical. (Marți, 4 aprilie 2017, ora 19.30)

Jeanine Costache