Recomandări Înapoi

Orchestra Națională a Franței la Sala Auditorium din Paris – într-un serial de 7 ediții 'Concerte de 5 stele', 28 februarie – 8 martie

Publicat: luni, 27 Februarie 2017 , ora 19.51

Cu o istorie de peste 80 de ani, Orchestre National de France este prima orchestră permanentă a Franței, desfășurându-și programele stagiunii în marele Auditorium al Casei Radio din Paris.

Condus în prezent de maestrul francez Emmanuel Krivine, din poziția de director muzical desemnat, ansamblului parisian a avut în frunte personalități ale scenei muzicale, de la Daniele Gatti, cu cea mai recentă perioadă de directorat, între anii 2008-2016, precedat de Kurt Masur, Charles Dutoit, Lorin Maazel, și alte nume de marcă, între care Jean Martinon sau Désiré-Emile Inghelbrecht, primul său director muzical. Și Sergiu Celibidache și-a intersectat cariera între ani 1973 și 1975, cu prima orchestră a Franței, ca dirijor invitat principal, perioadă din care datează istorice realizări ca Poemul coregrafil “La Valse” și cele două Suite din muzica baletului “Daphnis și Chloé“.

În 1974, cu prilejul aniversării a 40 de ani, Orchestra Națională a Franței l-a avut ca solist, sub bagheta lui Celibidache, pe marele pianist Arturo Benedetti Michelangeli: “Nu există o activitate muzicală care să reprezinte Franța în acest moment, ceea ce ar fi un dar pentru oameni.  Viața muzicală în Franța este mai mult decât mediocră,  în opinia mea. Cu toate că muzicienlor nu le lipsește nimic. Sunt cei mai buni muzicieni pe care i-am întâlnit vreodată. Vreau să spun, sunt muzicieni de valoare peste tot, cu siguranță, dar nu am lucrat niciodată mai rapid și cu rezultate atât de mari, de pozitive, de eficiente, ca în Franța.” (am citat dintr-un inteviu din Arhivele Naționale Franceze, oferit de Sergiu Celibidache realizatoriului televiziunii franceze, ORTF, Robert Werner, în 1974).


La mai bine de 8 decenii de la înființare, Orchestra Națională a Franței a devenit una dintre primele orchestre ale lumii, vă invit să o redescoperim la Radio România Muzical într-un un serial în 7 ediții cu selecțiuni din cele mai bune concerte live ale stagiunii 2015-2016: în emisiunea “Concerte de 5 stele” , 28 februarie-8 martie, în jurul orei 15 și 30 de minute.

Ana Voinescu