Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Națională Simfonică a României dirijată de Cristian Măcelaru - Concertele Radio România Muzical, 14 august 2018

Publicat: vineri, 10 August 2018 , ora 12.07

Orchestra Națională Simfonică a României a înscris în 25 iulie al patrulea eveniment din seria celor 12 concerte derulate sub genericul "Vară magică". Reper cultural al vieții muzicale românești, festivalul a ajuns în 2018 la ediția cu numărul 7, celebrând prin concertele de pe scena Ateneului Român centenarul Marii Uniri.

În 25 iulie, Cristian Măcelaru a dirijat Orchestra Națională Simfonică a României, avându-l solist pe violoncelistul Valentin Răduțiu. "Muzicieni predestinați să atingă sufletele" - s-a spus de multe ori despre cântul tinerilor instrumentiști care nu demult alcătuiau Orchestra Română de Tineret. Trecuți de 30 de ani, într-o nouă etapă a carierei, și cu experiența dobândită, muzicienii au format un nou ansamblu - Orchestra Națională Simfonică a României. În 25 iulie au avut privilegiul ca în fața lor să se afle cel mai bine cotat dirijor român al momentului în Statele Unite ale Americii, dar și în Europa - Cristian Măcelaru. Cu magnetismul său, Cristian Măcelaru i-a însuflețit pe tinerii muzicieni care au oferit celor aflați în sală o versiune plină de pasiune a suitei Cavalerul rozelor de Richard Strauss și o variantă plină de energie tinerească a Boleroului de Maurice Ravel.

Punctul de atracție al serii l-a constituit, după părerea unanimă a celor aflați în sală, violoncelistul Valentin Răduțiu, unul dintre artiștii de top ai momentului, originari din România. Presa germană îl consideră "unul dintre cele mai mari talente violoncelistice", Valentin Răduțiu fiind lăudat pe scene precum cele ale Filarmonicilor din Berlin, Munchen sau Riga pentru sunetul incitant și plin de energie. Cu sunetul violoncelului său Francesco Rugieri din 1686, Valentin Răduțiu a impresionat și în 25 iulie anul acesta, interpretând, sub cupola Ateneului Român Concertul op. 104 în si minor de Antonin Dvorak.

Iată de ce nu trebuie să ratați Concertele Radio România Muzical din 14 august (ora 19.30), o ediție în care veți putea asculta înregistrarea acestui eveniment derulat sub cupola Ateneului Român în 25 iulie 2018, propus și în cadrul Stagiunii de vară a Uniunii Europene de Radio.

Jeanine Costache