Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Hallé concertează în orașul de reședință, la 'Bridgewater Hall'

Publicat: joi, 9 Noiembrie 2017 , ora 15.49

Ansamblul, fondat de Sir Charles Hallé în ianuarie 1858, uimește prin numărul de concerte pe care le susține anual, în jur de 70, la "The Bridgewater Hall" din Manchester și peste 40 de-a lungul Marii Britanii sau în turnee pe mapamond.

De la primul concert pe care Orchestra Hallé l-a susținut la târgul public din Manchester, la Free Trade Hall, s-au scurs aproape 160 de ani. Ansamblul a devenit în prezent o "întrunire" muzicală cosmopolită a unor muzicieni de excepție proveniți din 14 țări de pe diferite continente și reuniți sub bagheta magică a englezului Mark Elder. El este considerat de presă o forță regeneratoare a orchestrei, reușind să o modernizeze și să o ridice în câțiva ani, începând cu anul 2000, când a preluat bagheta, la cele mai înalte standarde.

Mark Elder s-a născut în 1947 și s-a format ca discipol al lui Sir Edward Downes, cu un orizont muzical ce include atât repertoriul simfonic cât și spectacolul de operă. Mark Elder a semnat un contract cu Orchestra Hallé valabil până în anul 2020.

În concertul de joi, 16 noiembrie, pe care postul Radio România Muzical îl va transmite în direct de la ora 21.30, Orchestra Hallé condusă de Mark Elder va oferi publicului din Manchester dar și ascultătorilor de Radio o panoplie de lucrări romantice, cu două momente din opera "Tannhäuser" de Richard Wagner, Uvertura și scena "Venusberg", apoi Poemul simfonic "Don Juan" de Richard Strauss și în încheiere Patru Piese Sacre de Giuseppe Verdi, cu participarea Corului Hallé.

Laura Ana Mânzat