ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Allegro
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Filarmonicii din Berlin sărbătorește Anul Nou în emisiunea 'Concerte de cinci stele' din 24 ianuarie 2019, ora 15.30

Bookmark and Share
Publicat: joi, 17 Ianuarie 2019 , ora 11.31

La Sala Filarmonicii din capitala Germaniei s-a desfășurat la 31 decembrie 2018, Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonicii din Berlin. Acest eveniment de excepție l-a avut ca personaj central pe inegalabilul Daniel Barenboim. Argentinian și israelian în același timp, s-a născut la Buenos Aires în 1942, iar din 2008 este și posesor al unui pașaport palestinian. Non-conformist, Daniel Barenboim a fost primul care a dirijat în iulie 2001 muzică de Richard Wagner în Israel și a creat orchestra de tineret "West-Eastern Divan" formată din muzicieni israelieni și palestinieni. Susținând ideea că muzica se ridică deasupra politicii, Daniel Barenboim a fost numit în 2007 "Mesager al Păcii" din partea Națiunilor Unite și a primit, câțiva ani mai târziu, titlul francez de "Mare Ofițer al Legiunii de Onoare".

Dar desigur că muzica este pe primul plan în viața lui Daniel Barenboim. Îl veți putea urmări în emisiunea Concerte de cinci stele din 24 ianuarie, în calitate de solist și dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Berlin.

Repertoriul ales pentru concertul din 31 decembrie 2018 a cuprins Concertul Încoronării nr. 26 KV 537 în Re major pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, apoi câteva creații ale compozitorului impresionist francez Maurice Ravel. Născut în 1875 în regiunea bască a Franței, la 18 km distanță de granița cu Spania, Ravel se considera moștenitor în artă al lui Couperin și Rameau, dar a cedat cu multă ușurință și influențelor muzicii exotice sau de jazz, așa cum veți remarca în lucrările sale prezentate în cadrul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Berlin: Rapsodia spaniolă, Alborada del gracioso, Pavana pentru o infantă defunctă și faimosul Bolero.

Laura Ana Mânzat