Interviuri Înapoi

'Oedipe' de George Enescu, la Editura Grafoart

Publicat: miercuri, 27 Septembrie 2017 , ora 13.53
La Editura Grafoart se află în lucru un volum cu partitura "Oedip" de George Enescu". Directorul editurii, Matei Bănică, ne-a oferit detalii:

"Totul a luat naștere tocmai din dorința noastră de a repara o mare nedreptate istorică și anume nepublicarea până acum a acestei opere, care este cea mai mare și, poate, cea mai importantă lucrare a lui George Enescu.

Noi am vrea să terminăm acest proiect în circa doi ani, lucrarea fiind extrem de voluminoasă. Ea are 560 de pagini în manuscris. Este structurată în patru acte și este o lucrare foarte densă. Lucrul efectiv a început acum șase luni și ne-am dori ca acest proiect să se termine cam într-un an și jumătate - doi de-acum încolo.

Din păcate, sunt foarte multe locuri în care nu se poate descifra foarte bine manuscrisul, lucru care pune foarte multe probleme editoriale. Știme nu au fost decât știme scoase de mână, Enescu nu a scos personal știmele, cum de obicei se întâmplă. Nu avem cu ce să comparăm micile inadvertențe din partitura generală.

Momentan, noi am publicat în facsimil volumul "Oedipe", exact așa cum a fost publicat în urmă cu 50 și ceva de ani și el este disponibil pentru a fi achiziționat în librăriile noastre, în librăria muzicală, de lângă liceul de muzică George Enescu, în librăria din Conservator și în librăria de lângă liceul de muzică Dinu Lipatti din București.

Varianta tehnoredactată va fi mult mai stufoasă. Ea va avea probabil în jur de 1000 de pagini, dată fiind densitatea manuscrisului și estimăm că tehnoredactată va fi mult mai mare și, de asemenea, vor exista și știmele, care vor fi încă o dată dimensiunea partiturii generale."


Declarație preluată de Larisa Clempuș