Recomandări Înapoi

Nicolae Brânduș 80 - Sunete contemporane, 22 aprilie

Publicat: joi, 9 Aprilie 2015 , ora 12.23
Nicolae Brânduș, important muzician al ultimelor decenii, care și-a sărbătorit aniversarea a 80 ani în 16 aprilie, se înscrie printre personalitățile interesante ale artei componistice din țara noastră. Și-a construit cariera într-o perioadă a secolului 20 recunoscută la nivel european ca un bastion al celor mai curajoase curente estetice, atât în domeniul muzicii interpretate pe instrumente acustice, cât și în zona muzicii electronice. A fost și un pianist exceptional, chiar solist al Filarmonicii din Ploiesti între anii 1960-1969. Pasionat de muzica electronică, a lucrat timp de un an, în 1985, în grupul de carcetări muzicale de la IRCAM-Paris. Lucrările sale au fost interpretate în cele mai importante orașe din România și din străinătate.

Nicolae Brânduș s-a remarcat și în domeniul muzicologiei, a scris articole, studii sau eseuri muzicale, a obținut premii și distinctii dintre care amintesc doar câteva: Premiul Radioteleviziunii Române pentru operă și muzică vocal-simfonică, premiul "George Enescu" al Academiei Române, numeroase premii ale UCMR, Meritul Cultural în grad de ofițer în anul 2004.

În emisiunea Sunete Contemporane din 22 aprilie 2015, am realizat un grupaj de creații compuse de Nicolae Brânduș după anul 2000. Veți putea asculta "Melopedie și fugă" în interpretarea Ansamblul "Archaeus" condus de Liviu Danceanu, o piesă pentru trio, "K-N Comment 2003", prezentată de membri ai ansamblului "Pro Contemporania" și o lucrare complexă pentru orchestră de flaute, "Tabulatures", în interpretarea Orchestrei franceze de flaute sub conducerea lui Pierre-Alain Biget.

Laura Ana Mânzat