Actualitatea internațională Înapoi

Neeme Järvi, la 80 de ani, face loc unei noi stele a dirijatului internațional

Publicat: marți, 21 Februarie 2017 , ora 16.53

Dirijorul estonian Neeme Järvi a renunțat să mai conducă seria de concerte prin care era sărbătorit, în aceste zile, de Orchestra Simfonică Regală Națională Scoțiană, cu prilejul celor 80 de ani de viață – pe care îi va împlini în 7 iunie. Neeme Järvi dă, astfel, curs sfaturilor medicilor care sunt de părere că muzicianul ar trebui să-și menajeze un genunchi slăbit.

Prin urmare, locul său a fost preluat de o tânără stea a dirijatului, în plină afirmare – Elim Chan din Hong Kong, cea care se afirma în urmă cu doi ani când devenea prima femeie care câștiga Concursul Internațional „Donatella Flick”, patronat de Orchestra Simfonică din Londra. Imediat apoi Elim Chan debuta cu Orchestra Regală Națională Scoțiană iar excelenta lor colaborare a condus către alegerea ei pentru salvarea situației de acum. Și programul acestor concerte aniversare i-a convenit de minute dirijoarei Elim Chan – unul cu uvertura „Hebridele” și Simfonia „Italiana” de Felix Mendelssohn, „Mormântul lui Couperin” de Maurice Ravel și Concertul pentru contrabas și orchestră de Serge Koussevitzky.

Neeme Järvi, vă reamintim, este unul dintre cei mai respectați dirijori plecați din estul Europei – tatăl altor doi binecunoscuți șefi de orchestră: Paavo și Kristjan Järvi, ultimul fiind directorul de onoare al Festivalului „Radiro” de anul trecut. 

Ștefan Costache