Cronici Înapoi

Neamț Piano Festival - ziua a III-a

Publicat: marți, 19 Septembrie 2017 , ora 9.17

Duminică 17 septembrie 2017, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț s-a desfășurat Concertul de gală al primei ediții a Neamț Piano Festival, inițiat și organizat de tânărul pianist român Daniel Petrică Ciobanu, câștigător al premiului al II-lea la dificilul concurs Arthur Rubinstein, ediția 2017.


17 septembrie 2017 - Concert de gală

Pentru cea de a treia zi și ultima zi a acestui eveniment, organizatorul s-a gândit la un adevărat regal pianistic: programul a fost alcătuit din două dintre cele mai îndrăgite pagini din literatura concertistică semnate de Serghei Rahmaninov și Piotr Ilici Ceaikovski. Soliști au fost pianiștii Luka Okros și, din nou, Daniel Petrică Ciobanu, acompaniați de Orchestra Simfonică Mihail Jora din Bacău dirijată de William Kunhardt.

Astfel, în prima lucrare înscrisă în program, Concertul nr. 2 op 18 în do minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, tânărul pianist de origine din Georgia- Luka Okros- ne-a fermecat pur și simplu prin naturalețea sa, prin temperamentul său înclinat spre romantism, prin tehnica deosebită, prin rafinament și mai ales prin participarea sa directă la derularea întregului discurs sonor fiind atent la orice detaliu specific și acompaniamentului orchestral.

La sfârșitul concertului, Luka Okros ne-a declarat: Sunt foarte fericit că mă aflu aici pentru prietenul meu Daniel. Când am primit invitația pentru participarea la festivalul lui am fost foarte bucuros. Și ce dar mai frumos, ca să cânt chiar în aceeași seară cu el! A fost un gest deosebit din partea lui. De asemenea, aș dori să le mulțumesc ansamblului simfonic din Bacău cu care am colaborat foarte bine și bineînțeles dirijorului William Kunhardt, un muzician aparte. Întotdeauna când sunt pe scenă în ipostază de solist, îmi place să știu tot ceea ce se întâmplă. De fapt, pentru mine arta este cea mai importantă și de aceea interpretarea mea este cât mai firească, naturală pentru a scoate în evidență tot ceea ce este așternut în partitură. Fără artificii inutile! Principiul meu este de a aduce în prim plan simplitatea și căldura, mai puțin partea tumultoasă. Am grijă să mă prezint la înălțimea cărții mele de vizită și să o onorez, pentru că publicul așteaptă ceva deosebit de la mine. Este foarte greu să te menții la acest nivel. Pentru acest fapt, trebuie să studiezi tot timpul, să fii prezent în permanență pe afișele de concert, adică să fii activ. Aș mai dori să adaug că m-a impresionat publicitatea care s-a făcut acestui proiect inițiat și organizat de Daniel. Mă bucur că mass-mediei îi pasă de cultură, de artă. Așa am o speranță că muzica clasică va supraviețui în această lume atât de materialistă. Dar, mă bucur și că sunt artist, este greu în zilele noastre, dar îmi place!

În partea a doua a concertului de gală, protagonist a fost Daniel Petrică Ciobanu, așteptat cu multă bucurie și prietenie de cei din public. Ca de obicei, ne-a încântat prin talentul său excepțional, prin temperamentul său vulcanic, prin tehnica de înalt nivel, prin personalitatea sa. Valențe pe care le-am regăsit în prezentarea celebrului Concert nr. 1 op 23 în si bemol minor pentru pian și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski; o pagină importantă din literatura pianistică pe care cu siguraanță Daniel Petrică Ciobanu o pregătește pentru proiectele sale viitoare.

Cu alte cuvinte, a fost un regal pianistic conferit de două personalități distincte, diametral opuse, dar care au în comun marea iubire pentru muzica clasică!

Și încă un amănunt, merită amintită cu prisosință firma de instrumente din Italia, Fazioli, care special pentru Neamț Piano Festival, a adus unul dinttre pianele sale, pentru minunatul nostru artist romîn Daniel Petrică Ciobanu și pentru invitații săi.

Așadar, un final emoționant la Piatra Neamț pentru prima ediție a evenimentului inițiat și organizat de Daniel Petrică Ciobanu! Felicitări și un sincer Bravo pentru tânărul nostru artist!

Sperăm ca Neamț Piano Festival să devină un punct de referință în țara noastră, dar și pe plan internațional!


Octavia Galescu