Recomandări Înapoi

Muzicieni români de jazz - Planeta jazz, 15 ianuarie 2017

Publicat: vineri, 6 Ianuarie 2017 , ora 10.17
Planeta Jazz sărbătorește Ziua Culturii Naționale cu câteva creații memorabile ale muzicienilor români de jazz. Duminică, 15 ianuarie, începând cu ora 18:00, îi vom auzi pe Aura Urziceanu, Johnny Răducanu și Maria Răducanu.

Seară de jazz cu Aura, LP apărut în 1974 la Electrecord, este o realizare crucială pentru Aura Urziceanu și pentru jazz-ul românesc în general. Pe album regăsim teme folclorice (Pe deal pe la Cornățel, Ia-ți mireasă ziua bună) sau de inspirație folclorică (Jocul țambalelor, Pe Olt), interpretate cu măiestrie de renumita cântăreață.

Înzestrat cu un excepțional talent de compozitor, Johnny Răducanu a explorat adesea filonul muzical autohton. Apărut în 2008, CD-ul Chamber Jazz Music, reunește înregistrări de arhivă din anii 1970, ce îmbină în mod ingenios elemente de jazz, muzică de cameră și folclor.

În 2010, Maria Răducanu imprima albumul Ziori, la Tzadik Records, o casă de discuri întemeiată de saxofonistul american John Zorn. Abordând în exclusivitate un repertoriu românesc, cântăreața a fost acompaniată de renumitul chitarist Marc Ribot.

Vă așteptăm cu bucurie la această întâlnire cu trei dintre muzicienii ce au creat identitatea și spiritul jazz-ului românesc.

Planeta Jazz, duminică, 15 ianuarie 2017, ora 18.00

Viorel Grecu