Recomandări Înapoi

Muzică de cameră cu Daniel Hope - Music box, 25 mai 2015

Publicat: vineri, 22 Mai 2015 , ora 11.56

În 20 aprilie s-a lansat sub sigla casei Deutsche Grammophon un nou disc semnat de violonistul britanic Daniel Hope, cel care ne-a obișnuit în ultima perioadă mai ales cu proiecte mai curând dincolo de granița tradițională a muzicii clasice. Iată însă că în 20 aprilie 2015, Daniel Hope a lansat alături de trei prieteni americani un album 100% conceptual clasic, cu lucrări camerale semnate de Gustav Mahler, Robert Schumann și Johannes Brahms.

Aș spune că acest album chiar este o raritate într-un peisaj discografic destul de neprielnic anul acesta. Pentru că muzica de cameră nu este una dintre prioritățile caselor de discuri, aceasta pentru că există un public destul de restrâns care iubește acest gen, o quintesență a muzicii clasice.

Daniel Hope își permite însă luxul de a cânta muzică de cameră; albumul se deschide cu singura lucrare camerală lăsată de Gustav Mahler - prima parte dintr-un cvartet cu pian pe care Mahler nu l-a terminat niciodată, conceput în tonalitatea la minor.

Cine sunt protagoniștii? 

Nu știu cât de cunoscute sunt numele violonistului Daniel Hope, violistului Paul Neubauer, violoncelistului David Finckel și al pianistei Wu Han, în România. Daniel Hope a fost prezent în cadrul Festivalului Enescu, însă faima sa internațională s-a consolidat mai ales în ultimii trei ani, când au apărut și albumele sale nonconformiste Spheres, Escape to paradise și Anotimpurile lui Max Richter.

Violoncelistul David Finckel a fost membru al celebrului cvartet Emerson, cu care a susținut un concert, tot la Festivalul Enescu, în 2005. Între timp, din 2013 David Finckel a părăsit acest cvartet multipremiat la Grammy, pentru o carieră pe cont propriu alături de soția sa, pianista Wu Han. De altfel, tot împreună conduc, din 2004 și Chamber Music Society of Lincoln Center din New York, cea mai importantă asociație americană dedicată promovării muzicii de cameră. David Finckel și Wu Han și-au înființat încă din 1997 propria casă de discuri, iar din 2011, se ocupă și de organizarea unui festival în Coreea de Sud, de unde este originară pianista Wu Han.

Paul Neubauer a fost numit la doar 21 ani violistul principal al celebrei Filarmonici din New York. Astăzi în vârstă de 53 ani, Paul Neubauer se bucură de un renume de invidiat în calitate de solist și se mândrește cu două nominalizări la premiile Grammy.

Despre excelență 

Ceea ce-i unește pe acești patru muzicieni - Daniel Hope, David Finckel, Paul Neubauer și Wu Han - este activitatea lor în cadrul Chamber Music Society of Lincoln Center. Și dacă aveți curiozitatea să vedeți cine sunt muzicienii stagiunii în cadrul acestei asociații prestigioase, veți găsi și un nume românesc - Mihai Marica, un violoncelist de 31 ani, care s-a stabilit în Statele Unite ale Americii de la 18 ani și care desfășoară o foarte frumoasă carieră internațională.

Discursul acestui cvartet alcătuit din membri ai Chamber Music Society of Lincoln Center din New York este atât de bogat, că te face să uiți că te afli în fața a doar patru muzicieni, nu a unei întregi orchestre. Sigur, ne aflăm în fața unora dintre cei mai buni interpreți de muzică de cameră ai momentului și excelența trebuie să-i caracterizeze în această lume în care competiția este acerbă. Aș recomanda discul prezentat astăzi celor care nu obișnuiesc să asculte muzică de cameră, pentru că s-ar putea să înceapă să o iubească.

Alături de Gustav Mahler, pe disc figurează Cvartetele cu pian op.47 de Robert Schumann și op.25 de Johannes Brahms, înregistrări dintr-un concert live, aplaudat frenetic de public la final.

Discul este inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2015 și poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 25 mai, de la ora 19.00, în reluare duminică, 31 mai, de la ora 13.05.

Cristina Comandașu