Recomandări Înapoi

Marin Cazacu și o nouă întâlnire sub semnul capodoperelor - 9 februarie

Publicat: miercuri, 8 Februarie 2017 , ora 17.01

Când îl asculți cântând la violoncel pe Marin Cazacu te simți "topit" de căldura muzicii pe care el o trăiește și o ...dăruiește celor din jur. Cu atât mai pregnantă este această senzație atunci când artistul tălmăcește partituri romantice: am văzut în sală - într-una dintre serile stagiunii Filarmonicii "Enescu" când Marin Cazacu s-a aflat ape podiumul solistic - oameni cu lacrimi pe obraz la finalul Concertului pentru violoncel de Dvorak! Emoția transmisă a fost copleșitoare... Și nu s-a întâmplat doar o dată. Poate că această dăruire extraordinară a interpretului este mai evidentă în universul muzicii romantice, dar capacitatea de a pătrunde în "vibrația" fiecărei linii instrumentale se reliefează indiferent de orizontul stilistic al partiturilor interpretate.

Dar Marin Cazacu se consideră el însuși.. un romantic și atunci apar firești și opțiunile sale repertoriale pentru cel de al doilea ...dialog sub semnul capodoperelor. Pentru dumneavoastră, ascultătorii Radio România Muzical, am decupat câteva dintre gândurile încredințate cu multă sinceritate microfonului dar, parcă mai convingătoare decât cuvintele, rămân frazele sale muzicale, liniile ample ale acestora în celebrul concert al lui Dvorak, în nostalgicul său Rondo pentru violoncel și orchestră sau în fiorul liric, discret, al Elegiei lui Gabriel Faure.

Prin cuvintele și muzica interpretată, Maestrul Marin Cazacu ne oferă - la această a doua "Intâlnire sub semnul capodoperelor"- o nouă ...lecție despre Muzică, despre felul în care această Artă poate să ne îmbogățească, să ne înnobileze pe fiecare... Joi, 9 februarie, la Radio România Muzical de la ora 19,28 (în reluare sâmbătă 11 februarie, de la 13,05).

Anca Ioana Andriescu