Înapoi

Maratonul Bartók la Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București

Publicat: vineri, 25 Septembrie 2015 , ora 9.04

Cu 70 de ani în urmă, pe data de 26 septembrie s-a stins din viață Bartók Béla, considerat o personalitate marcantă a culturii maghiare, unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX, care a determinat evoluția istoriei muzicii europene. Cu această ocazie Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București organizeză vineri, 25 septembrie 2015, începând cu ora 16.00 Maratonul Bartók, la sediul din str. Gina Patrichi nr. 8, București.

La cele 11 ediții ale Festivalului Muzicii Maghiare, organizat de Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, s-au prezentat numeroși tineri care au avut în repertoriul de concurs compoziții de Bartók Béla. Majoritatea protagoniștilor acestei seri sunt laureați ai Festivalului Muzicii Maghiare, însă și-au manifestat dorința de a participa la acest maraton și alți tineri muzicieni. Astfel putem oferi publicului un program cameral foarte variat, cuprinzând aproape toate perioadele componistice ale lui Bartók. Din dorința de a scoate în evidență și latura educativă a operei bartokiene, ce se conștientizează mai puțin în rândurile melomanilor și a dascălilor, prima parte a programul maratonului l-am structurat după acest criteriu.


16.00 Din ciclul Pentru copii

Acest ciclu cuprinzând 85 de piese scurte pentru pian a fost compus în perioada 1908-1909 și poate fi considerată o piatră de temelie a școlii pianistice moderne. "… să le oferim copiilor în primii ani de studiu piese pătrunse de puritatea și simplitatea muzicii tradiționale, cu specificul ei melodic și ritmic" - declara Bartók despre scopul pedagogic al acestui ciclu interpretat și de către mari artiști în cadrul unor recitaluri. De aceea dedicăm acest calup deopotrivă melomanilor, cât și tuturor celor care sunt preocupați de studiul pianului.


17.00 Piese pentru pian și transcripții ale acestora

Unele dintre opusurile pianistice au fost transcrise pentru alte instrumente sau orchestră de însuși Bartók, dar din dorința de a interpreta capodopere bartokiene au apelat și alți instrumentiști de excepție la transcrierea unor piese. Poate cea mai cunoscută piesă cântată în cele mai multe variante este cea care poartă titlul de 6 dansuri românești, un opus compus inițial pentru pian, apoi transpus de însuși Bartók pentru orchestră de coarde, și pe care-l oferim astăzi publicului în patru variante. Dar acest calup cuprinde și Sonatina pentru pian, interpretată și la flaut cu pian, respectiv o altă piesă de rezistență a repertoriului pentru flaut, 15 cântece țărănești maghiare, transcrisă de Arma Pál.


18.15 Horváth Bálint: Bartók și colindele românești - prelegere

Tânărul compozitor, doctorand la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta prezintă în prelegerea sa rolul colindelor în opera bartokiană, respectiv efectul acesteia asupra creației compozitorilor români și maghiari de după Bartók.


19.30 Din literatura pianistică și violonistică

În acest bloc figurează opusuri fără de care pregătirea artiștilor ar avea lacune, dar și piese mai tehnice, precum Sonata pentru vioară solo sau Sonata pentru pian, roade din ultima perioadă componistică a lui Bartók Béla.


20.30 Recital Munkácsi Dóra

Tânăra pianistă își desăvârșește studiile doctorale la Universitatea de Muzică din Iași, și cercetează creația pianistică a lui Bartók. Ea va susține o serie de recitaluri Bartók în acest an comemorativ, bucurându-se de o bursă din partea Fundației Communitas. În cadrul programului ei prezintă toate curentele stilistice care caracterizează creația pianistică bartokiană, oferind o imagine generală a întregii opere.

În parcurgerea acestui maraton ne este alături doamna Ecaterina Stan, critic muzical.


In program:

16.00 Din ciclul Pentru copii

Ambrus Sándor - pian

1. Játszó gyermekek, 2. Gyermekdal, 3. Quasi adagio, 4. Párnatánc, 5. Játék, 6. Hej, tulipán, 9. Fehér liliomszál, 10. Gyermektánc, 13. Ballada, 14. Allegretto, 15. Allegro moderato, 17. Kis kece lányom, 18. Katonadal, 20. Bordal, 21. Allegro robusto


Munkácsi Dóra
- pian

8. Allegretto și 11. Molto sostenuto din vol, I; 37. Poco vivac, 38. și 42. Allegro vivace din vol. II; 2. Andan-te, 3. Allegretto, 8. Táncdal (Allegro), 9. Gyermekdal (Andante), 11. și 12. Poco andante din vol. III; 24. Andante, 26. Furulyaszó (Andante molto rubato) și 31. Betyárnóta (Allegro din vol. IV.)


Filip Dorka
/ Filip Zsombor - voce / chitară

1. Játszó gyermekek, 2. Gyermekdal, 3. Andante, 5. Játék, 6. Balkéztanulmány, 16. Andante sostenuto


Daniela Valerica Munteanu
/ Ambrus Sándor - voce / pian

Panasz și Régi keserves din ciclul 20 de cântece populare

Három őszi könnycsepp (Trei lacrimi de toamnă) din ciclul 5 cântece pe versuri de Ady Endre


17.00 Piese pentru pian și transcripții ale acestora

6 dansuri românești BB. 68, Sz. 56

Interpretează:

Ambrus Sándor - pian
Ioana Ghioc
/ Ambrus Sándor - flaut / pian
Filip Ignác / Filip Zsombor
- flaut / chitară
Aron Cavassi / Ambrus Sándor
- vioară / pian


Sonatina BB. 69, Sz. 55

Interpretează:

Munkácsi Dóra - pian
Elida Elena Tîrțopan / Munkácsi Dóra
- vioară / pian


15 cântece țărănești maghiare, BB. 79, Sz. 71

Interpretează:

Munkácsi Dóra - pian
Elida Elena Tîrțopan / Andra Demidov
- flaut / pian

18.15 Horváth Bálint: Bartók și colindele românești - prelegere

La pian: Bálint Réka

Colinde românești BB. 67, Sz. 57
6 dansuri bulgărești din ciclul Mikrokozmosz
3 rondouri BB. 92, Sz. 84


19.30 Din literatura pianistică și violonistică

3 burlești op. 8c
2 dansuri românești op. 8a


Cătălin Răducanu
- pian

Suita op. 14

László Berta-Bianka - pian

Sonată pentru vioară solo BB. 124, Sz. 117, o parte
Rapsodia nr. 1 Sz. 86, Partea I


Alexandra Tănase / Dolores Chelariu
- vioară / pian
Sonata Sz. 80


Ioana Ionescu
- pian

20.30 Recital de pian Munkácsi Dóra

In program:
15 cântece țărănești maghiare, BB. 79, Sz. 71
Improvizații pe cântece populare maghiare BB. 83, SZ. 74
Suita În aer liber BB. 89, Sz. 81
Allegro Barbaro BB. 63, Sz. 49


Despre interpreți:

Ambrus Sándor
- student în anul IV la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Muzică, clasa de pian a prof. Corina Ibănescu. Câștigător al Premiului I la Festivalul Muzicii Maghiare, ediția 2013.

Munkácsi Dóra - doctorand la Universitatea de Muzică din Iași, câștigătoare a Premiului I la Festivalul Muzicii Maghiar, ediția 2010.

Filip Zsombor - elev în clasa a X-a la clasa de chitară clasică a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe.

Filip Dorka - elevă în clasa a V-a la Gimnaziul Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe.

Daniela Valerica Munteanu - studentă în anul III la clasa de canto a sopranei Cristina Radu, la Universita-tea Transilvania din Brașov, Facultatea de Muzică.

Ioana Ghioc - studentă în anul I la flaut, la Universitatea Națională de Muzică București.

Filip Ignác - profesor de flaut la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Muzică, director artistic al Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc.

Aron Cavassi - student în anul II la Universitatea de Arte și Muzică din Berlin.

Ioana Ionescu - absolventă la Hogeschool voor de Kunsten Codarts Rotterdam, câștigătoarea Premiul I la Festivalul Muzicii Maghiare, ediția 2015.

Elida Elena Tîrțopan - doctorand în anul II clasa prof. univ. Éerban Dimitrie Soreanu la Universitatea Na-țională de Muzică Bucureșit, câștigătoare a Premiului II la Festivalul Muzicii Maghiare, ediția 2010.

Andra Demidov - absolventă a studiilor doctorale la Universitatea Națională de Muzică București, câștigătoarea Premiul I la Festivalul Muzicii Maghiare, ediția 2015.

Horváth Bálint - compozitor, doctorand la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc.

Bálint Réka - masterand la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa prof. Csiky Boldizsár, câștigătoarea Premiului Publicului la Festivalul Muzicii Maghiare, ediția 2014.

Cătălin Răducanu - student la clasa de pian a prof. Viniciu Moroianu, la Universitatea Națională de Muzică București, câștigător al Premiului III la Festivalul Muzicii Maghiare, ediția 2014.

László Berta-Bianka - studentă la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Muzică, clasa de pian a profesoarei Corina Ibănescu.