Se întâmplă la Radio România Înapoi

Lumea culturală a strălucit la Gala Premiilor Radio România Cultural

Publicat: marți, 24 Martie 2015 , ora 8.39

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediția a XV-a, și-a desemnat câștigătorii luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon.

Moment deosebit de așteptat de lumea culturală, evenimentul s-a bucurat de prezența Ministrului Culturii, d-l Ionuț Vulpescu, a Președintelui Director General al Radio România, d-l Ovidiu Miculescu, a multor personalități ale lumii culturale și artistice, jurnaliști, dar și a unui numeros public ce a umplut până la refuz sala Teatrului Odeon.

S-au bucurat de aplauze îndelungi toți nominalizații și premianții galei, dar mai ales au fost ovaționați câștigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu, care a obținut Premiul de Excelență, coregraful Gigi Căciuleanu care a primit Premiul Lux Mundi și compozitorul Dan Dediu rector al Universității Naționale de Muzică București, căruia i-a fost înmânat Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

Evenimentul a fost urmărit în direct de ascultătorii Radio România Cultural și pe internet la www.radioromaniacultural.ro. TVR 2 și TVR HD vor difuza înregistrarea, vineri 27 martie, de la ora 20.10.

Deosebit de apreciate au fost și momentele muzicale cu Analia Selis, Răzvan Suma și Mariano Castro. Gala a fost prezentată de Maria Balabaș și Radu Croitoru.


Premiile pe secțiuni au fost următoarele:

Premiul pentru P o e z i e i-a revenit, doamnei Miruna Vlada, pentru volumul Bosnia. Partaj, Editura Cartea Românească.

Premiul pentru Proză i-a revenit doamnei Nora Iuga pentru cartea Harald și luna verde de la Editura Polirom.

Premiul pentru Film a revenit regizorului Alexander Nanau pentru filmul Toto și surorile lui.

Premiul pentru Teatru a fost decernat domnului Răzvan Mazilu pentru pentru valorizarea în dimensiune contemporană a musicalurilor Cabaret (Teatrul German de Stat Timișoara) și West Side Story (producție FNT).

Premiul la categoria Arte plastice a fost obținut de artistul plastic Teodor Graur pentru expoziția Nostalgia, curator: Raluca Voinea.

Premiul pentru Muzică i-a revenit violonistului Gabriel Croitoru pentru Turneul Național "Vioara lui George Enescu la sate".

Premiul pentru Educație a fost obținut de Muzeul Național al Țăranului Român, reprezentat de directorul său d-l Virgil Nițulescu, pentru organizarea "Atelierului de creativitate".

Premiul pentru Știință - d-l Mircea Ignat, dr. în inginerie, pentru activitatea desfășurată și în anul 2014 în inițierea tinerilor olimpici în tainele cercetării științifice și calificarea acestora în competiții internaționale de prestigiu din domeniu.

La secțiunea Proiecte culturale și festivaluri a fost laureat: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, reprezentat de d-l Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu, fondator și director al festivalului.


Eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.
Partener: Teatrul Odeon
Coproducător: TVR 2